Kandida Mantarı Nedir? Candida Diyeti
İşlenmiş ve hormonlu gıdalar artık hayatın her alanında yer alıyor ve uzak durmak zor olabiliyor. Üzerine bir de gündelik hayatta kullandığımız çeşitli ilaçların etkileri de eklenince metabolizma olumsuz etkilenebiliyor. Vücutta doğal olarak bulunan bir maya bakterisi olan kandida mantarı bu olumsuz etkilerle çoğalarak birçok hastalığın nedeni olarak karşımıza çıkıyor.
Kandida, bütün sağlıklı insanlarda doğal olarak bulunan bir mantar türüdür. Vücudun bağırsak ve deri florasında, gözler, kulaklar, mesane, mide, ciğerler, vajina gibi bölgelerinde doğal olarak bulunmakta ve diğer milyarlarca organizma gibi vücuda fayda sağlamaktadır. En önemli görevi ağır metal olan civayı bulup bağlamak olan kandidanın asla çoğalmaması ve kontrolden çıkmaması gerekmektedir. Birçok hastalığa neden olan bu fırsatçı mantar türünden doğru beslenerek ve bağışıklık sistemini güçlü tutarak korunmak mümkündür.
Faydalı bakterilerin azalması kandida için fırsat yaratır
- Şekerli, beyaz unlu ve hormonlu besinler, klorlu su içilmesi, alkol kullanımı, yağsız beslenme,
- Antibiyotik, antiasit, mide ülseri ve reflü ilaçları, doğum kontrol hapları, tedavilerde kortizon kullanımı,
- Bağırsak parazit enfeksiyonları,
- Ağır metal alımı ve ya ağır metal içeren diş tedavileri faydalı bakterilerin azalmasına, bağışıklığın zayıflamasına ve bağırsaklarda kandida nüfusunun patlamasına yol açmaktadır.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir. Glütenli ve lektinli ( arpa, pirinç, buğday, bulgur, makarna ve işlenmiş ürünler ) tahıllar da yüksek glisemik indekslerinden dolayı aynı şeker gibi kandidayı besler ve yine aynı şeker gibi hücrelerde insülin direnci yaratmaktadır. Bu da ileride kan şekerinde hipoglisemi veya diyabet gibi problemleri yol açmaktadır. Kandida olan kişide sızdıran bağırsak sendromu da olacağından tahıl grubu bu durumu daha da kolaylaştırmaktadır. Tahıl grubu inflamasyonu ( iltihabı) artıran bir besin grubudur.
BAĞIRSAK MANTARI ŞEKERDEN VE ALKOLDEN BESLENİR!
Şeker dışında uzak durmanız gerekenler:
- Meyveler
- Kuru meyveler
- Meyve şekeri
- Yapay tatlandırıcılar
- Alkol
- Bal, pekmez, reçel, agave
- Beyaz pirinç
- Beyaz undan yapılmış her şey
- Makarna, börek, pasta ve diğer pastane ürünleri
- Küflü peynirler
- İşlenmiş ve koruyucu içeren besinler
- İnek sütü
- Fermente soya ürünleri
- GDO’lu gıdalar
CANDİDA MANTARININ BAŞLICA SEMPTOMLARI ŞUNLARDIR:
- Halsizlik,
- Yorgunluk ve bitkinlik
- Mide şişkinliği
- Karın ağrısı
- İnsülin direnci
- Kilo alma/Şişmanlama
- Hafıza ile ilgili şikayetler ve unutkanlık
- Konsantrasyon eksikliği
- Şişkinlik
- Kabızlık
- Gaz
- Değişen dışkı kıvamı
- Egzama
- Eklem ve kas ağrıları
- Baş ağrısı
- Migren
- Kızarıklık ve kaşıntı gibi deri rahatsızlıkları
- Şiddetli bağırsak krampları
- Bağışıklık sisteminin bozulması
- Vajinal mantar
- Sık hastalanmak
- Şekerli besinlere karşı aşırı istek
- Bazı besinlere karşı hassasiyet
- Hormonel bozukluklar
- Anksiyete
- Depresyona eğilim
Kandida mantarını bu besinlerle kontrol altında tutun
Balık yağı: Omega 3 ve Omega 6 dengesinin Omega 6 lehine bozulmasıyla kandidanın vücutta üremesi hızla gerçekleşmektedir. En iyi yöntem diyete Omega 3 ekleyerek dengenin tekrar Omega 3 lehine dönmesini sağlamaktır. Kaliteli yağlarla beslenmekte çok önemlidir çünkü yağsız diyetler sonucunda özellikle D vitamini emilimi hızla düşmektedir. Yine iyi kalite zeytinyağı ve zengin Omega 3 kaynakları (küçük balıklar, gezen hayvan yumurtası) içerdikleri yağ asitleri sayesinde reseptörleri tamir etmektedir.
Hindistan cevizi yağı: İçeriğinde bulunan kaprilik asit, laurik asit ve capric asitin bağışıklık sistemi üzerinde son derece olumlu etkileri vardır. Antibakteriyel, antivirütik ve mantara karşı etkili olduğu için kandidada çok faydalıdır.
Sarımsak: Sarımsağı çiğ ve ezerek yemeklere koymak veya ezerek direk yutmak hem etkili hem de en ucuz mantar tedavisi olacaktır. Mantar tedavisi olmasının yanı sıra, bağışıklık sistemi güçlendirici, dolaşım sağlayıcı, tansiyon düşürücü, bağırsak parazitlerini öldüren, kuvvetli bir antioksidan ve antibiyotiktir.
Doğal antibiyotik tarifi:
2 litre taze sıkılmış limon suyuna 40 diş sarımsağı ezerek ekleyin. 25 gün ılık ortamda bekletilip, sabah akşam yarım bardak aç karnına içilmelidir. En doğal antibiyotik tedavisidir.
Mantar enfeksiyonlarını önleyen besinlerden bazıları şunlardır;
- Soğan
- Greyfurt çekirdeği ekstresi
- Üzüm çekirdeği ekstresi
- Zeytin yaprağı ekstresi
- Kekik yağı
- Aynısafa
- Zencefil
- Zerdeçal
- Rezene
- Aloe vera