Ankilozan Spondilit Nedir?
Ankilozan spondilit, ya da halk arasındaki adıyla iltihaplı kamburluk (Suna Pekuysal hastalığı ), bireyin omurgasında bulunan bir takım bazı küçük kemiklerin, yani omurların zamanla birbirleri ile kaynaşmasına neden olabilen inflamatuar bir hastalıktır. Bu kaynaşma sonucunda omurga daha az esnek bir hal almaya başlar ve bireyin normal duruşu öne eğik bir hal alabilir. Eğer kaburgalar ankilozan spondilite yol açan inflamasyondan etkilenirse birey için derin nefes almak çok zor olabilir.
Ankilozan spondilit, erkekler arasında kadınlardan daha sık görülür. Hastalığın belirti ve semptomları tipik olarak erken yetişkinlikte ortaya çıkmaya başlar. En yaygın olarak gözlerde olmak üzere bireyin vücudunun diğer bölümlerinde de iltihaplanma meydana gelebilir.
Bu 7 belirti varsa dikkat
- 20 ile 40 yaş arasında başlayan bel ağrısı
- Uzun istirahat ve uyku sonrası bel ağrısı ve tutukluk hissi
- Ağrı ve tutukluk hissinin fiziksel hareketlerin arttığı dönemde azalması
- Uykudan uyandıracak şiddette eklem ağrısı
- Hareketlerde kısıtlanma hissi
- Şikayetlerin 3 aydan fazla sürmesi
- Omurganın öne doğru eğilmesi
Başlangıç döneminde hafif şiddetli olan ve fark edilmeyen bu ağrılar, zaman içinde artış gösterir. Sırt, boyun, omuz ve kalçalarda da hissedilen ağrılar, sabah saatlerinde ya da istirahat ederken fazla iken, gün içinde, hareket hâlindeyken azalır. Kişi uykudan uyandıktan sonra yaklaşık yarım saat boyunca tutukluk hisseder ve ayağa ilk kalktığında topuk ağrısı hissedebilir. Bunun sebebi dinlenen eklemlerin ağrı potansiyellerinin artmasıdır.
- Ağrı gece uykusundan uyandırabilir. Ankilozan Spondilit hastalarının el ve ayak, diz, kalça, omuz eklemlerinde ve göğüs kafesinde ağrı ve şişlikler olabilir.
- Hastalığın ilerleyen aşamalarında omurların kaynaşması sonucu oluşan kemik yapıları sebebiyle ağrı ve sertliğe omurgada hareket kısıtlılığı ve omurganın öne doğru eğrilik eşlik edebilir.
- Gözde kızarıklık ve ağrı, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve böbrek rahatsızlıkları da gözlenebilir. Ağrı ve diğer şikayetlerin şiddeti, kişinin yaşam tarzına ve fiziksel durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Ankilozan Spondilit İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Bunların arasında en önemlisi aktif kalmaktır. Düzenli olarak yapılan egzersizler ağrıyı hafifletmeye, esnekliği korumaya ve duruşunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Sert eklemlere ve gergin kaslara uygulanan ısı kompresleri, ağrı ve sertliği hafifletebilir. Isıtıcı pedler ya da sıcak havlular ile sıcak banyo ve duşlar bireye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra iltihaplı bölgelere konulabilecek buz torbaları, şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.
Beslenme düzenlenmeli , Gıda intoleransları tespit edilit eliminasyon diyeti uygulanmalı.
Su tüketimi ihmal edilmemeli
Sigara içmemek gereklidir. Sigara içen bireylerin bir an önce sigarayı bırakması zorunludur. Sigara içmek sağlık için genel olarak kötü olsa dahi, ankilozan spondilitli kişilerde daha fazla temiz nefes almayı engelleyen ek sorunlara yol açar.
Duruşu düzeltmek önemlidir. Bir aynanın önünde ayakta durmak ve duruşu düzeltmek için pratik yapmak, bireyin ankilozan spondilit ile ilişkili bazı sorunların ve komplikasyonların gelişmesine engel olmasını sağlayabilir.
Bitkisel tedaviye ek olarak uygulanacak geleneksel tıp yöntemleri ile hastalarımızı sebebe yönelik tedavi etmeyi planlanmalı.
Tedavi planında da vücudun arınma mekanizmaları desteklenerek bu sebepler ortadan kaldırılmalıdır.
Tedavide Bozucu odaklar ortadan kaldırılmalı,Jeopatik, Elektromanyetik Yük ortadan kaldırılmalı,
Bağırsak florası dengelenmeli, lenf , böbrek, karaciğer ve safra Detoks sistemi desteklenmeli,
- REZONANS TERAPİLERİ
- MANYETİK FREKANS TEDAVİSİ
- OZON TEDAVİSİ
- NÖRALTERAPİ
- PERİNÖRAL ENJEKSİYON TEKNİKLERİ
- MEZOTERAPİ
- MANUEL TERAPİ
- PRESSOTERAPİ
- HACAMAT KUPA TERAPİSİ
- PROKAİN BAZ İNFÜZYONU
- SÜLÜK TEDAVİSİ