Nöral Terapi
Nöral terapi, otonom sinir sisteminin lokal bozukluklarını teşhis ve tedavi eden tıbbi bir yaklaşımdır. Parazit alanları adı verilen rahatsızlık odakları elektrofizyolojik olarak kararsızdır ve otonom sinir sisteminin tepki verdiği anormal nörolojik sinyaller yayar.
Nöral terapi, iyileşmeyi teşvik eden bir enjeksiyon tedavisidir. Avrupa’da 1900’lerin başlarında geliştirilen sinir terapisinin kullanımı artmaya devam etti. Özellikle iyi eğitimli bir doktor tarafından uygulandığında, kronik ağrı için etkili bir tedavi yöntemidir. Nöral terapi ayrıca, ligamanların, tendonların ve eklemlerin iyileşmesini teşvik eden bir tedavi olan proloterapi ile kullanım için harika bir tamamlayıcı prosedürdür.
Nöralterapi vücudumuzda çok geniş bir elektriksel ağ yapısında olan vejetatif (otonom: Kendi kendini denetleyebilen) sinir sisteminin uyarılmasını ve düzenlenmesini sağlar. Nöralterapide özellikli yerlere uygulanan lokal anestezik enjeksiyonu ile vücutta 3 tane dolaşım düzenlenmiş olur; Kan dolaşımı, lenf dolaşımı ve sinirsel ileti. Bir dokunun kan dolaşımı yani perfüzyonu artınca o doku beslenir; lenf dolaşım artınca doku metabolitlerinden arındırılır yani temizlenir ve sinir iletisi artan, düzenlenen doku ise daha düzenli çalışır. Dolasıyla, beslenen temizlenen ve düzenli komut alan dokunun kendini iyileştirme kapasitesi artar.
Bedende hastalıklar ortaya çıkmadan önce bazı değişiklikler oluşur. Çoğu kez modern tıbbın açıklayamadığı ve hastanın kendi psikolojisi ile ilgili olduğu söylenen rahatsızlıkların temelinde, hastanın zorlanan vejetatif sinir sistemindeki düzensizlik olduğunu ortaya çıkaran bir bilim dalıdır.
Kronik ağrı toplumumuzda sadece yaygınlığı nedeniyle değil, aynı zamanda kronik ağrı çeken hastalar için etkili bir terapinin genel eksikliği nedeniyle de büyük bir sorundur. Bu tedavi, otonom sinir sisteminin işlevsizliğini gidermek için tasarlanmıştır. Otonom sinir sistemi, vücudun “otomatik” işlevlerinden sorumlu olan kısmıdır.
Nöralterapi; Otonom Sinir sistemine bağlı olan organ sistemleri, dokular ve hücreleri düzenleyerek etkin çalışmalarının sağlanması sonucu hem hastalıklarla mücadelede hem de sağlıklı halin korunmasında (koruyucu hekimlikte) çok etkin kullanılan bir yöntemdir.
Nöralterapi uygulamasında kullanılan bağlantı ve tedavi şeklinin ana prensibi; probleme neden olan yapıların tüm bedene ait olduğu ve bu nedenle hastaya yaklaşımın bütünsel yaklaşımın vazgeçilmez olmasıdır.
Nöral terapinin nasıl ve neden işe yaradığına dair birkaç teori vardır. Sinir hücresi fizyolojisinin kısa bir incelemesi ile daha iyi anlaşılabilir. Normal istirahat sinir hücreleri, hücrenin içindeki ve hücrenin dışındaki elektrik yükleri arasındaki fark olan bir “dinlenme zarı potansiyeline” sahiptir.
Dinlenme sırasında sağlıklı bir sinir hücresi, sinir impulsları oluşturmaz. Hücreye bir uyarıcı varsa, zar istirahat potansiyeli düşer. Ameliyat veya travma nedeniyle hasar görmüş bir sinir hücresinde, istirahat zarı potansiyeli kronik olarak düşüktür. Bu, sinirin çok daha az bir uyaranla bir sinir impulsunu ateşleyeceği anlamına gelir.
Lokal anestezikler için etki mekanizmasıyla ilgili farklı teoriler mevcut olsa da, bu maddelerin istirahat membran potansiyelini arttırdığı ve sinirlerin daha fazla uyarıcılarla bile sinir impulsunu ateşlemesinin daha az muhtemel hale getirildiği iyi bilinmektedir.
Düşük eşik, kronik düşük dereceli uyarma, bozulmuş hücre içi metabolizma ve iyon değişimi ve normal bir dinlenme potansiyelinin sürdürülememesi ve kronik nörofizyolojik dengesizlikle sonuçlanan kalıcı yetersizlik yaratır. İyon pompalarının hücre duvarı etrafına lokal anestezi tekrar tekrar sızmasıyla, aşamalı olarak normal aktiviteye devam ettiği ve nihayetinde otonom sinir sisteminin tekrar düzgün çalışmaya başlaması sağlanabili
Sinir tedavisini anlamak için, otonom sinir sisteminin (ANS) ne olduğunu anlamak önemlidir. Beynin dışına çıktıktan sonra, sinir sistemi iki temel bölüme sahiptir: somatik (gönüllü) sinir sistemi ve otonomik (istemsiz) sinir sistemi.
Somatik ya da gönüllü sinir sistemi çoğu insanın aşina olduğu bölümdür çünkü yürüme, konuşma ve uzuvların hareketleri gibi gönüllü hareketleri kontrol eder. Otonomik (istemsiz) sinir sistemi ise bağışıklık fonksiyonu, kan basıncı ve dolaşım, hormonlar, sindirim, vücut ısısı, kalp atış hızı, solunum, idrar yapma, cinsel fonksiyon, adet ve diğer otomatik vücut gibi iç vücut fonksiyonlarını düzenler. ANS yaralanırsa, bu dahili fonksiyonlar optimum seviyelerde performans göstermez ve sonuçta hastalık ve kronik ağrıya neden olur.
- Eklem hastalıkları (menisküs, eklemde sıvı azalması, ödem tedavisi) Boyun, sırt ve bel ağrısı gibi kas ağrısının tedavisi
- Kalsifikasyon nedeniyle oluşan eklem hasarı durumlarında (özellikle kardiyak veya nörolojik nedenlerle ameliyat edilemeyen hastalarda)
- Bel ve boyun fıtıklarında ağrıyı gidermek
- Topuk mahmuzları
- El ve ayak bileği burkulmasından kaynaklanan ağrı
- Akut ve kronik spor yaralanmaları Kas ve eklem ağrısı
- Tekrarlayan baş, boyun ve sırt ağrısı
- Diyabetik ayak yaraları
- Vücuttaki toksinler
- Bursan iltihaplanması
- Chondromalacia
Nöral terapi çocuk ve yaşlılar dahil olmak üzere her yaşta hastaya uygulanabilir.
- Migren ve baş ağrılarının tedavisi
- Çağımızın Hastalığı olan Kronik Yorgunluk Sendromu
- Boyun, sırt ve bel ağrıları gibi kas kökenli ağrıların tedavisi
- Bel ve boyun fıtıklarında ağrının giderilmesi ve tedavi edilmesi
- Ameliyat sonrası geçmeyen ağrı şikayetleri
- Eklem hastalıkları (cerrahi sınırda olmayan menisküs yırtılması, eklem içindeki sıvının azaltılması, sporcu sakatlalıkları)
- Sinir basısına bağlı oluşan ağrıların tedavisi
- Romatizmal hastalıkların destek tedavisi
- Allerjik astım ve allerjik rinit gibi allerjik kökenli hastalıkların regulasyon tedavisinde (bağışıklık sistemindeki denge bozukluğu)
- Adet düzensizlikleri ve şiddetli adet sancılarının destek tedavisi
- Hormonal bozukluğa bağlı üreme sorunlarının destek tedavisne (Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı ile birlikte çalışma ve iletişim gerekmektedir)
- Kronik sinüzit tedavisi
- Fibromyalji (yaygın kas ağrıları), devamlı yorgunluk hissi ve halsizlik tedavisi
- Depresyon ve panik atak gibi ruhsal hastalıkların destek tedavisi
- Kronik kabızlık tedavisi
- Bağırsak hastalıklarının destek tedavisi (irrtabl kolon sendromu, ülseratif kolit ve crohn)
- Yüz felci tedavisi
- Trigeminal nevralji tedavisi
- Vertigo (Baş Dönmesi)
- Zona kaynaklı geçmeyen ağrılar
- Dolaşım Bozukluğuna bağlı problemler (Nörolojik Hastalıklar sonrası veya damarsal problemlerle birlikte olan)
- Vücudun toksinlerden arındırılması (Detoksifikasyon)
- Anti-aging (yaşlanmanın önlenmesi) uygulamaları ve Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı
Nöralterapi
– lokal / yüzeysel injeksiyon ,
– segmental/ derin injeksiyon
– bozucu alan tedavisi olarak uygulanabilmektedir.
İnjeksiyon için lokal anestezikler kullanılır. Lokal anesteziklerin problem olan alanda düzenleme ve zararlı maddeleri uzaklaştırma özelliği vardır. Bunu hücre düzeyinde gerçekleştirir. Uygulandığı bölgede kan akımını arttırır, oksijen geçişini arttırır, hücre zarının elektriksel potansiyelini düzeltir. Antibakteriyel, antiviral, antiinflamatuar özellikleri bulunan lokal anestezik ilaçların; hücre düzeyinden başlayıp, organ sistemleri ve tüm bedene yönelik iyileştirici olumlu etkileri vardır.
Uygulandığı bölgeden başlayan bu uyarı vücudu ağ gibi saran otonom sinir sistemi aracılığıyla saniyeler içinde çok uzaktaki bir refleks alanda da aynı iyileşmeyi başlatır. Uyguladığımız lokal anestezik maddenin etki süresi 20 dakika, olmasına rağmen otonom sinir sisteminin regüle olması ile; organ ve sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlaması kalıcı bir iyileşmenin ilk adımlarını oluşturur.