Geçirgen Bağırsak Tedavisi
Sindirim sistemine ait sorunlar arasında halk arasında sızdıran bağırsak sendromu olarak bilinen Geçirgen Bağırsak Sendromu ''Leaky Gut'' önemli bir yer tutuyor. Yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak dışı belirtilerle de kendisini belli edebiliyor.
Sindirim sisteminizin en önemli parçası bağırsaklar, besinlerin sindirilmeye devam ettiği ve neredeyse tamamının emildiği noktadır. Bitişik bir şekilde filtre gibi sıralanmış olan Bağırsak hücreleri, bu dizilim sırasında sıkı bağlantılar (tight junction) ile birbirine kenetlenmiş şekilde durmaktadır.
Bu sıkı bağlantılar bağırsaklardan kana sadece sindirilmiş besinlerin, sıvıların, vitamin ve mineral gibi küçük, zararsız maddelerin geçişine izin verir. Geçirgen bağırsak sendromun bu sıkı bağlantıların bozulması sonucunda bağırsak duvarının geçirgenliğinin etkilenmesiyle ilişkilidir.
Eğer bağırsak hücreleri arasındaki sıkı bağlantı bozulursa kana zararlı organizmalar, toksinler gibi istenmeyen maddelerin geçmesi söz konusu olabilir.Yine sıkı bağlar, toksinler, mikroplar ve sindirilmemiş yiyecek parçacıklarını tutmakta ve bağırsağa hasar vermektedir. Sızan patojenler ya da iyi sindirilmemiş besinler kan dolaşımına karışırak İstenmeyen bu zararlı bileşenler vücudumuzda birçok farklı problemin yaşanmasına sebep olabilir. Özellikle bağışıklık sistemini zorlayarak hastalıklara davet çıkartır.
Geçirgen bağırsak sendromu otoimmün hastalıkların oluşum mekanizmasında etkili olduğu son zamanlarda pek çok çalışmada gösterilmiştir. Geçirgen bağırsak sendromu pek çok farklı belirtiyi beraberinde getirebilir. Besin alerjileri, bağışıklık sistemi hastalıkları, cilt problemleri, nörolojik sorunlar, vitamin eksiklikleri, tedavi edilemeyen depresyon, sürekli olan baş ağrısı, fibromiyalji, kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu, kronik yorgunluk gibi pek çok belirtiyle kendisini gösterebilir.
Gıda duyarlılıkları: Kan dolaşımına giren toksinlerin saldırıları nedeniyle, bağırsak aşırı geçirgenliği olan bir kişinin bağışıklık sistemi, vücudu belirli gıdalardaki (özellikle glüten ve süt) antijenlere daha duyarlı hale getirmekte ve çeşitli antikorlar üretmektedir.
Bağırsak hastalıkları: Bağırsak geçirgenliğinin artmasının çoğunlukla huzursuz bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olanbireylerde daha çok görüldüğü tespit edilmiştir. Çinko takviyesinin, bu vakalarda bağırsak bağlantılarının sıkılaştırılmasında oldukça etkili olduğu görülmektedir. Alfa 1 Antitripsin ve kalprotektin seviyelerinin artışı da iltihabı bağırsak hastalıklarının habercisidir.
Otoimmün hastalık: Sızdıran bağırsağın otoimmün (bağışıklık sisteminin aşırı duyarlılığıyla oluşan tepki ) bir hastalığa neden olabileceğini anlamanın anahtarı, ‘'zonulin'' olarak bilinen bir protein üzerinde yapılan araştırmalardır. Zonulin bağırsak bariyer bütünlüğünü göstermektedir. Sıkı bağları yapıştıran ya da onaran bir proteindir. Bu araştırmalara göre zonulin seviyesinin artması bağırsak geçirgenliğini göstermektedir. Gaitadan rahatlıkla ölçülebilmektedir.
Tiroit sorunları: Sızdıran bağırsak sendromunun doğrudan etkileyebileceği otoimmün hastalıklardan biri Hashimoto hastalığıdır. ‘'Kronik tiroidit“ olarak da bilinen bu bozukluk, hipotiroidizm, metabolizma bozuklukları, yorgunluk, depresyon, kilo alımı ve bir dizi başka sorunlara yol açabilmektedir.
Emilim bozuklukları: Sızan bağırsaklardan kaynaklanan çeşitli beslenme yetersizlikleri, mide asit düzeyinin yetersizliği, yaşamsal döngünün en önemli vitamini B12, folat, magnezyum ve diğer enzimlerin emilimini imkansız kılmaktadır.
Cilt hastalıkları: Bağırsak – cilt bağlantı teorisi, 70 yıl önce ilk kez tanımlanan bağırsak hiper geçirgenliğinin cilt sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir. Özellikle zamansız akne, sivilce, sedef hastalığı ve egzamalarda önce bağırsak geçirgenliği kontrol edilmelidir.
Duygu durum bozuklukları: Bilimsel araştırmalar sızdıran bağırsak sendromunun çeşitli nörobilişsel bozukluklara neden olduğunu göstermektedir. Örneğin, bağırsakta aşırı geçirgenliğin psikobiyotik etkisi de var olan probiyotiklerin kaybını artırmaktadır. Ayrıca seratoninin %95'i bağırsaklardan sentez edilmektedir.
- Besin alerjileri
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Deri hastalıkları
- Nörolojik hastalıklar
- Vitamin eksiklikleri
- Tedavi edilemeyen depresyon ve anksiyete
- Sürekli devam eden baş ağrısı ve migren
- Fibromiyalji
- Kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri
- Aşırı kilo ve kilo vermekte zorlanma
- Irritabl bağırsak sendromu
- Kronik yorgunluk
- İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durun; doğal besinler tüketin. Çünkü doğal olmayan besinler tarım ilacı, ağır metal vb. zararlı maddeler içerebilirler. Bu maddeler ise bağırsak duvarına daha fazla zarar verme potansiyeline sahiptir.
- Şeker tüketimini sınırlandırın. Çünkü şeker bağırsak florasını bozabilir ve geçirgenliğini arttırabilir.
- Stresten uzak durun. Stres sürekli hale gelirse vücut yıkım mekanizmalarını harekete geçirir. Sonuçta başta bağırsak problemleri olmak üzere pek çok sorun ortaya çıkabilir.
- Gereksiz ilaç kullanımından sakının. Gereksiz ilaç kullanımı, bağırsak florasını bozan en önemli etkenlerdendir.
- Lifli gıdalar, probiyotik besinler tüketin. Tüm bunlar bağırsaklarınızdaki dost bakterileri beslemenizi ve bağırsak florasını desteklemenizi sağlar.
- Doğru yağları tüketin. Zeytin yağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal yağları tüketmeyi tercih edin. Bu türden yağlar bağırsak hücrelerinizin beslenmesine yardımcı olmaktadır.
- Aşırı şeker alımı: Şeker, özellikle de fruktoz açısından yüksek sağlıksız bir diyet, bağırsak duvarının bariyer işlevine zarar verir.
- Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar: İbuprofen gibi ilaçların uzun süreli kullanımı bağırsak geçirgenliğini artırabilir ve sızdıran bağırsaklara katkıda bulunabilir.
- Aşırı alkol alımı: Aşırı alkol alımı bağırsak geçirgenliğini artırabilir.
- Besin eksiklikleri: A vitamini, D vitamini ve çinkodaki eksikliklerin her biri artan bağırsak geçirgenliği ile ilişkilendirilmekte.
- Enflamasyon: Vücuttaki kronik inflamasyon, sızdıran bağırsak sendromuna katkıda bulunabilir.
- Stres: Kronik stres, sızdıran bağırsak da dahil olmak üzere birçok gastrointestinal rahatsızlığa katkıda bulunan bir faktör.
- Kötü bağırsak sağlığı: Bağırsaklarımızda, yararlı ve zararlı olmak üzere milyonlarca bakteri var. İkisi arasındaki denge bozulduğunda ise bağırsak duvarının bariyer işlevini etkileyebilir.
- Aşırı maya büyümesi: Maya, bağırsakta doğal olarak bulunur, ancak mayanın aşırı büyümesi, sızdıran bağırsaklara katkıda bulunabilir.