Anti - Aging Tedavileri
Anti aging, yaşlanma sürecini yavaşlatmak veya tersine çevirmek için uygulanan yöntemlere denir. Anti-aging ile cildin yenilenmesi, hormonların dengelenmesi, yaşlanmaya bağlı hastalıkların önlenmesi hedeflenir. Serbest radikaller, azalan hormonlar, cildin UV ışınlarına maruz kalması, hareketsiz yaşam, sigara, stres ve sağlıksız beslenme yaşlanmanın temel nedenleridir.
Çevreden ve yaşam tarzından doğrudan etkilenen cildiniz, yaşlanma belirtilerinin en fazla görüldüğü organdır. Ancak yaşlanma sürecini yavaşlatmak mümkündür. Koruyucu hekimliğin parçası olan anti aging ile hücrelerin enerjisi arttırılır; kozmetik bakımla cildin yaşlanma süreci yavaşlatılır. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz bu süreci güçlendirir.
Anti-aging tedavisinde amaç; genel sağlığı iyileştirmek, hücresel düzeyde yaşlılığın etkileriyle savaşarak doku onarımı sağlamaktır. Genellikle yerel ve sistemik tedavilerle invaziv prosedürler birleştirilerek birden fazla tedavi türü kullanılır. Tüm cilt katmanları birbirine bağlı olduğundan pigment bozuklukları, vasküler anormallikler, kırışıklıklar ve sarkmalar aynı anda değerlendirilebilir. Tedavinin ana temaları şunlardır:
- Hormon tedavisi
- Beslenmenin düzenlenmesi
- Antioksidan, mineral, vitamin eksikliklerin giderilmesi
- Genetik faktörlerin değerlendirilmesi
- Stres yönetimi
- Egzersiz programı
Hücre yenilenmesi 25 yaşında tamamlanır; bu yaşlarda cildin yağ, nem dengesini düzenleyen ürünler ve yaz-kış güneş kremi kullanılmalıdır. 30 yaş altı için anti aging uygulamalar ve ürünler uygun değildir. İçerdikleri yoğun etken maddeler genç ciltlerde yanma, kaşıntı, döküntüye neden olabilir. Genç yaşlardan itibaren; sağlıklı yaşam tarzı seçimleriyle, günlük bakım ve temizliğinizi aksatmadan cildinizi korumak için önlem alabilirsiniz.
Cilt 20’li yaşlardan itibaren neme ve bakıma ihtiyaç duyar. Ancak yaşlanma karşıtı krem kullanmaya ilk kırışıklıkların gözlemlendiği 30’lu yaşlardan itibaren başlanmalıdır. 40’lı yaşlara doğru yoğunluk ve sıkılık kaybı başlar. Kırışıklıklara etki eden ve cilde kaybettiği hacmi kazandırabilen ürünler kullanılmalıdır. 50’lerde kolajen ve elastinler büyük yıkıma uğrar, yağ hücrelerinin kaybı artar; bakım buna yönelik olmalıdır.
Yaşlanma sürecinin kontrol altına alınması için ilk adım genel sağlık muayenesi yaptırmaktır. Kan ve hormon testleriyle vitamin, mineral, kolesterol, trigliserid ve hormon düzeyleri tespit edilir. Sağlıklı kişiler anti aging uygulamalarla desteklenir, hastalık varlığında iyileştirme yoluna gidilir. Anti agingde en önemli unsurlar; beslenme şeklinin iyileştirilmesi, kilo kontrolü sağlanması ve yaşama aktif katılımın teşvik edilmesidir.