Haşimato Tedavisi
Haşimato tiroidi, tiroit bezinin iltihaplanması sonucu oluşan, bağışıklık sisteminin bozukluğundan kaynaklanan bir endokrin sistem hastalığıdır. Vücudun normal şartlar altında vücuda yabancı maddelere karşı ürettiği antikorlar, bağışıklık sistemi ile beraber tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezinin iltihaplanmasına yani zarar görmesine yol açar. Böylece tiroid bezi işlevini yerine getiremez ve zamanla salgıladığı hormon düzeyi düşer. Ailesel geçişlidir ve çoğunlukla 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Haşimato Hastalığı (Hashimato) Belirtileri Nelerdir?
- En sık görülen Hashimato belirtileri şunlardır ancak yine de şikayetler kişiden kişiye farklılık gösterir.
- Guatr (Tiroid bezinin büyüdüğü iyi huylu hastalık)
- Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık,
- Depresif bir hal ve mutsuzluk,
- Üşüme
- Ellerde ve ayaklarda ödem,
- Terlemenin azalması,
- Ses kısıklığı,
- Kabızlık,
- Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı,
- Unutkanlık, konsantrasyon azalması,
- Kadınlarda adetlerin azalması veya yokluğu.
Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.
Haşimato Lazer Tedavisi (Fotobiyomodülasyon) Nedir?
Lazer tedavisi, organ spesifik bir otoimmün hastalık olan Hashimoto’da, azalmış olan tiroid fonksiyonlarını düzeltmek, ilaç dozlarını azaltmak ya da ilacı kesmek ve hastanın şikayetlerinirahatlatarak yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı yan etkisi olmayan etkili bir tedavi yöntemidir.
Bu tedavinin etki mekanizması tiroit dokusunun kanlanmasını fazlalaştırıp kronik enflamasyonunun (yangı) azalmasını sağlayarak hücrelerin hasar görmesini aza indirip hormon üretim kapasitesini fazlalaştırmaktadır.
Haşimato Hastalığında Lazer Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Hashimoto tiroiditinde lazer tedavisi programına alınabilecek hastalar; tiroid antikorları(anti-TPO) yüksek olan ve/veya tiroid ultrasonunda tiroidit bulguları bulunan ve ilaç kullanmakta olan (tiroit hormonu) , T3,T4 ile TSH seviyeleri normal sınırlarda olan hastalardır. Özelikle, uzun süredir ilaç kullanmakta olan Haşimato hastalarında, lazer tedavisine başlamak doğru bir yaklaşımdır.
Hashimato’da lazer tedavisi; boynuna ışın tedavisi yapılmış olanlara, tiroid ameliyatı olanlara, tiroit kanseri olanlara , gebelere uygulanmaz.
Haşimato Hastalığında Lazer Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Lazer tedavisi 6 seans olarak planlanır. Günde 2 seans olmak üzere (bir saat ara ile) üç günde bitmektedir. Üç günde altı seans uygulanır.
Üç gün üst üste veya on gün içinde tamamlanacak şekilde uygulanmaktadır.
Lazerin ilk ve son günü antioksidan serumlar verilmektedir.
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hashimoto’da laser tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Tedavi sonrası otoimmun beslenme planı önerilir. Bitkisel tedavi ve vitaminler verilmişse, bunlar aksatılmadan alınmalıdırlar. Günlük düzenli yürüyüşler ve sporun düzenli bir şekilde yapılması (egzersiz) tavsiye edilir. Hasta sigara içiyorsa, bırakması önerilir. Yaklaşık olarak 3 ay sonra hasta T3,T4,TSH ve antikor testlerini yaptırarak, tedavisini yapan hekimle paylaşmalı ve rutin kontrollerine gitmelidir.
Haşimatoda Beslenme İlişkisi
Sağlıklı bağırsak seçici geçirgendir, yani vücuda yararlı olan şeyleri kana alırken zararları olan şeyleri almaz ve dışkıyla atar fakat glüten, laktoz, kazein ve Lektin gibi maddelerle hasar görmüş bağırsak bunu yapamaz ve kana geçmemesi gereken toksin, katkı maddeleri, sindirilmemiş gıda maddeleri kana geçer. Kanda olmaması gereken maddeler kana geçtiği için vücut immün yanıt oluşturur ve bu zararlı maddelerle savaşır. Fakat bağırsak onarılmazsa immün yanıt durmaz ve geçirgen/sızdıran bağırsak sonucu vücuda giren yabancı maddeler vücutta uzun süreli ve düşük dereceli inflamasyona yol açarlar. Haşimato Tiroid ve Hipotiroid hastalarının da sağlıklı bağırsak dokusuna ihtiyaçları vardır.
Uzun süre immün yanıtın aktif olması moleküler mimikri denilen duruma neden olabilir. Moleküler mimikri, vücuda giren zararlı maddelerle vücut hücreleri arasındaki moleküler benzerliktir. Savaş halinde olan immün sistem, kendi vücut dokusuyla zararlı maddeyi karıştırır ve kendi dokusuna da saldırır. Bunun sonucunda otoimmün hastalıklar oluşur.
Yapılan çalışmalarda glütenle (buğday, arpa, çavdar vb.) Haşimatonun, kırmızı etle MS’in, laktoz ve kazeinle Romatoid artrit ilişkili bulunmuştur.
Haşimato gibi otoimmün hastalıklarda glutensiz, laktozsuz ve kişinin durumuna özel olarak kazeinsiz ve lektinsiz bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Haşimatoda Rezonans Terapileri
Rezonans Terapileri ile glüten, laktoz ve kazein içeren gıdalara karşı iştah kapatılarak beslenmeyi zorlanmadan yapmanız sağlanmaktadır. Bağırsak florası dengelenmektedir.
Rezonans Terapileri ile otoimmün hastalıkların önemli nedenlerinden biri olan stres, kaygı, depresyon gibi problemlerde ruhsal dengeleme seansları ile azaltılmaktadır.