Lazer Terapi (Hilterapi-Lllt)
Quantum Dinamiklerine göre evrende var olan her şey ışıktan meydana gelmiştir. Işık ise görünebilen ışık ve görünemeyen ışık olmak üzere sınıflandırılır. Bilindiği üzere ışık fizikte FOTON olarak ifade edilir. Dolayısı ile her şeyin özünde atom ve foton enerjisi vardır. Diğer bir değişle, ışık ihtiyacımız olan bir kaynak olmakla beraber bedenimizin tüm hücrelerinde bio-foton olarak bulunan bir enerjidir.
İnsan bedeni atomlardan meydana gelir ve her atom kendi foton enerjisine sahiptir. Foton atomun elektron alışverişi sırasında meydana gelir. Işığın insan bedeninde ki ifadesi ise bio-foton adını alır. Işık aynı zamanda hücrelerin iletişimi için kullanılan bir taşıyıcıdır. Dolayısı ile bedenimizdeki hem kendi içindeki hücrelerarası iletişim hem de dış dünya ile olan irtibatı ve iletişimi ışık (foton) aracılığı ile gerçekleşir.
İnsan bedeninde meydana gelen sağlık sorunları da bedendeki bio-iletişimin bozulmasından dolayı ortaya çıkar. İnsan bedenindeki uyum ve senkronizasyonun tekrar tesis edilmesinde kullanılan en son teknoloji ise LAZER FOTON Terapisidir.
Lazer kelimesi İngilizce, LIGHT AMPLIFICATION by STIMULATED EMISSION of RADIATION ( LASER) kelimelerinin baş harflerinin birleşmesi ile oluşmuş bir kelimedir.Fotonlar aracılığıyla hücre-içi uyarım gerçekleştirilerek bedenin kendi kendini iyileştirme mekanizması aktive edilir. Böylece bedenin kendi kendini iyileştirmesinin önündeki engeller ortadan kaldırılır.
Işık olmadan hayatın olması mümkün değildir. Biyofizikçi Dr. Popp’a göre vücut hücrelerimizde ışık mevcuttur. Organlarda ve hücrelerde hasar meydana gelmeden hücre düzeyinde foton ışınların azaldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Zayıf hücreler foton biçimindeki ışınların etkisiyle yenilenir. Biyo-Fotonlar deriden emilerek hücre aktivitesini düzenler ve organizmanın biyokimyasal fonksiyonlarını belirlerler. Biyofotonların bedende ve hücre üzerindeki yayılması ise infrared ve ultraviole aralıklarla gerçekleşir.
İnfrared ışığının hücreler ve organlar arası iletişimin gerçekleşmesinde hizmet ettiği pek çok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Biyofoton ışını hasta hücrelere çarpar, zayıf kapasitede olan hücre içindeki ışınları diğer bir adıyla fotonları güçlendirir ve hücreleri onarır. Kızıl ötesi dalga boyunda foton terapisi, içlerinde hücre bölünmesi, zycl AMP metabolizma, oksidatif fosforilasyon, hemoglobin, kolajen ve diğer protein sentezleri, kanser büyümesini geciktiren Lencozyth aktivitesi gibi birçok metabolik prosesi başlatabilir.
Foton terapisi makrofaj üretiminde ve yaralanma tedavisinde yardımcıdır: cerrahi sonrası veya enflamasyon sonrası meydana gelen aşırı üretilen bağ dokusu durdurulur. Eğer keloiden oluşmasına karşın kontrolsüz bağ doku çoğalırsa örneğin yanma sırasında istem dışı bir durum oluşması gibi, başka hücreler (örneğin bağ dokular lymphozyten ve benzeri gibi) uygun dalga uzunluklarına reaksiyon gösterir.
Bifoton benzeri olan infrared ışınının da araştırmalarda ispatlandığı üzere, akyuvarlar, çeşitli lenfler, çeşitli enzimler, prostaglandin üretimi ve bağ doku hücreleri üzerinde pozitif etkisi vardır.
Lazer Foton Terapi Nedir?
Hilterapi, 2002 yılında FDA onayı almıştır ve dünyada birçok modern tıp merkezi ve hastanelerde güvenle kullanılmaktadır. Hilt, High Intensity Laser Therapy adıyla bilinen yüksek yoğunluklu bir lazerdir. Doğal enerji transferi (fotobiyostimülasyon )yoluyla doku yenilenmesini ve iyileşmesini hızlandırmaktadır.
Yüksek yoğunluklu lazer tedavisi olarak bilinen hilterapi dolaşımı artırıp ağrılı bölgenin iyileşmesini sağlayan hücreleri aktif hale getirerek, yıpranmış ya da hasara uğramış dokuyu tamir etmektedir. Gün içerisinde ağrılar nedeniyle yardımsız iş yapamayan bireylere uygulanan bu lazerli yöntem sayesinde doku ve hücrelerde yenilenme ve iyileşme sağlanmaktadır.
Lazer Foton Terapi Neden Kullanılır?
Hilterapi, uygulama yapılan vücut bölgesindeki dokuların derin bölgelerine ulaşarak kan dolaşımını artırıp ödemi azaltmaktadır. Ayrıca ağrı yapıcı maddeleri o bölgeden uzaklaştırarak ağrı kesici ve antiinflamatuar olarak da etki etmektedir. Ameliyatısz ağrı tedavisi içerisinde yer almaktadır.
Böylece o bölgenin iyileşmesini sağlayan hücreleri aktif hale getirerek, hasar görmüş ve yıpranmış dokuyu tamir etmektedir. Hilterapi düşük yoğunluklu (soğuk ) lazer terapisine göre çok daha güçlüdür, hücresel dokuya daha derinlemesine ulaşmasını sağlar ve daha uzun süren sonuçlar sağlayarak tedavi etmektedir.
Lazer Foton Terapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Hilterapi bilindiği üzere en çok bel ve boyun fıtığı, topuk dikeni, kas ağrısı ve romatizması, eklem ağrıları ve bağ doku zorlanmaları gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir ve ameliyatsız ağrı tedavisi sağlamaktadır. Tüm bunlara ek olarak ayrıca;
- Osteoartrit,
- Yumuşak doku romatizmaları,
- Romatoid artrit,
- Yanık iyileşmesi,
- Dekübitis ülseri,
- KTS (Karpal Tünel Sendromu),
- Tendinit ve bursitler,
- Spor yaralanmaları,
- Radikülopati ve diskopatiler,
- Kronik osteomyelit,
- Diyabetik nöropati,
- Epikondilit,
- Diş hastalıkları,
- Bruksizm
- Temporamandibuler eklem disfonksiyonu
- Trigeminal nevralji,
- Postherpetik nevraljiler,
- Sjögren sendromu,
- Kırıklarda kemik oluşumu,
- Skar tedavilerinde de sıkça kullanılmaktadır.
Uygulama sırasında derinin yaklaşık 4-6 cm derinliğine inilerek burada yer alan damarlar genişletilir. İşlem esnasında ağrı hissedilmez sadece tatlı bir sıcaklık hissedilebilir. Cilt üzerinde herhangi bir leke bırakmaz. Seans sırasında hastanın ve uygulamayı yapan kişinin koruyucu lazer gözlüğü kullanması gereklidir. Aksi takdirde uygulanan yoğun miktardaki lazer ışını gözlere zarar verebilir. Genellikle 5 ile 20 dk arasında süren akut olan durumlarda 1 ila 5 seans arası yeterli olabiliyorken, kronik durumlarda bu sayı 6-15 seansa kadar uygulanmaktadır.
- Hamilelerde
- Kanserli lezyona yakın bölgelerde
- Variköz venlerde ve iltihabi alanlarda
- Kalp pili taşıyanlarda dikkatli olunmalıdır.
Uygulamanın hiçbir şekilde yan etkisi yoktur.