Fibromiyalji Tedavi Edilebilir Mi?
Halk arasında kronik ağrı sendromu olarak da adlandırılan fibromiyalji; yaygın vücut ağrısı, kronik yorgunluk, uykusuzluk ve zihinsel bulanıklık semptomlarıyla birlikte seyreder. Bu duruma, kas tutulmaları, hassas tetik noktalar, baş ağrısı, sindirim sistemi problemleri, konsantrasyon-hafıza sorunları, depresyon ve anksiyete gibi şikâyetlerde eşlik edebilir. Hastalarımızdan en çok duyduğumuz cümle”dokunduğunuz her yer ağrıyor” olmaktadır.
ibromiyaljide sıklıkla tüm vücutta yaygın nöropatik ağrı gözlenir. Beynin ve omuriliğin algıladığı, ağrılı ya da ağrısız olan tüm sinyaller ağrı olarak hissedilebilir. Kesin bir nedeni henüz bulunamamakla birlikte; en yaygın görülen hasta grubu stres, travma, anksiyete, okb teşhisi bulunan psikolojik etkilenimli kişilerdir.
Erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın olarak görülür. Bu durumun ortaya çıkışında, fizyolojik ve hormonel faktörlerin yanı sıra, sosyokültürel bakımdan kadınların toplumdaki rolünün etkisinin büyük olduğunu düşünmekteyiz. Peki doktorunuza muayene olup fibromiyalji teşhisi aldıysanız ne yapabilirsiniz?
Bir fizik tedavi hekimine veya fizyoterapiste başvurup fiziksel değerlendirme yapıldıktan sonra, çok yönlü bir tedavi planı oluşturmak gerekmektedir. Psikojenik etkilenimi bulunan bir hastalık olduğundan buraya da değinmek gerekir. İlaç tedavisi, fizik tedavi, egzersiz tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile büyük oranda ağrıyı azaltıp, günlük yaşam aktivitelerinde rahatlama sağlanabilir. Kliniğimizde kullandığımız son teknoloji cihazlar, enjeksiyon teknikleri ve manuel terapi uygulamaları ile fibromiyalji hastalarımız için artık bir kabus değildir. Ağrısız ve sağlıklı günler dileriz.