Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Vitamin!
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Tüm vitamin ve minerallerin yeterli miktarda tüketimi, sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazdır. Ancak konu bağışıklık sistemi olduğunda bazı vitamin ve mineraller biraz daha öne çıkar. Bunlar:
- C vitamini: Antioksidan etkisiyle birlikte bağışıklık sistemi için en önemli vitaminlerden biridir. Suda çözünen vitamindir ve depolanmaz. Günlük yeterli miktarda yemeniz gereklidir. Genelde portakal, limon gibi meyvelerde bolca olduğu bilinir ve doğrudur. Ama C vitaminin tek kaynağı bu meyveler değildir. Ispanak, lahana gibi yapraklı sebzelerde ve çilek gibi bazı meyvelerde de bolca bulunur.
- E vitamini: Oldukça güçlü antioksidan etkisi vardır. Enfeksiyonlara karşı direnç sağlar. Badem, fındık, ceviz, ay çekirdeği gibi kuruyemişlerde bol bulunur. Bunun yanı sıra brokoli, ıspanak gibi sebzeler de E vitamininden zengindir.
- A vitamini: Karotenoid adı verilen pigmentin bulunduğu havuç, bal kabağı gibi bitkilerde bulunur. Vücuda alınan karotenoidler antioksidan etkisi olan Vitamin A'ya dönüştürülür.
- D vitamini: Kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri, tahıllar D vitamini için iyi kaynaklardır. Besinlerle dışarıdan alınabileceği gibi güneş ışığı etkisiyle insan vücudunda da sentezlenebilir. D vitamininin besin yoluyla emilimi yeterine etkili olmayabilir. Bu yüzden vücutta üretim önem kazanmaktadır. Güneş ışığından yeterine faydalanamayan, D vitamini üretme kapasitesi düşük kişilerde takviye gündeme gelebilir. Özellikle büyüme ve gelişme için çok önemli bir vitamin olduğundan büyüme çağındaki çocukların yeterince D vitamini alıyor olması gerekir.
- Folik asit: Taneli tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler folik asitten zengindir. Bu gıdaları çok tüketmiyorsanız folik asitle zenginleştirilmiş pirinç, makarna gibi besinler alınabilir.
- Demir: Hemoglobinin de yapısında bulunan demir, vücutta oksijen taşınmasını sağlar. Tavuk, hindi eti, kırmızı et gibi hayvansal kaynaklarda çok bulunur. Brokoli. fasulye gibi sebzelerde de bulunur.
- Selenyum: Özellikle bağışıklık sisteminin aşırı aktif olmasını engeller. Sarımsak, sardalya, ton balığı selenyumdan zengindir.
- Çinko: İnflamasyonu sınırlandırıcı özelliği vardır. Kırmızı et, mantar, kabak çekirdeği gibi çeşitli besinlerde bulunur.
Gerekli olan bu vitamin ve mineraller, dengeli beslenen kişilerde ek bir takviyeye ihtiyaç duymadan yiyeceklerden alınır. Ancak bazı besin gruplarını tüketmeyi tercih etmeyen kişiler takviyeye gereksinim duyabilir. Bu kişiler en yakın sağlık kuruluşuna giderek bir uzmanla görüşmeli ve uzman görüşü doğrultusunda takviye almalıdır.
- Her gün ortalama yedi buçuk saat uyuyun, kaliteli uykuya önem verin.
- Düzenli Egzersiz yapın, gevşeyin ve esneyin. Sevdiğiniz sporları yapın.
- Doğru Nefes Egzersiz yaparak stresinizi azaltın. Zihin ve duygular bağışıklık işlevlerinde çok etkilidir. Stresi azaltacak hobiler edinin.
- Su en basit ama etkili ilaçtır. Alkali su için. Ya da her zaman içtiğiniz suya karbonat ekleyin.Kg başına 40 ml su içmeye özen gösterin.
- Dikkat edilmesi ve alışkanlık haline getirilmesi gereken bir başka alan ise beslenme. Düzenli öğünler tüketin.
- Mevsiminde sebze ve meyveler tüketin. Alkali Beslenme Yaşam Tarzını Benimseyin. Lİf tüketimini artırın
- Fermente gıdalar tüketin
- İdeal vücut ağırlığınıza inin ve bunu koruyun.
- Filizler, hayat dolu besinlerdir, tüketin. Yeşil mercimek filizinin protein değeri kırmızı ete yakındır. Badem filizi ise süper E ve C vitamini kaynağıdır. Hazır gıdalar yerine ev yapımı olanları tercih edin.
- Doğru saatlerde güneşlenin. D vitamini bağışıklığı güçlendirir, kanseri önler.
- Sigara, Alkol ,vb Bağımlılıklarınızdan kurtulun