Behçet Hastalığı Ayrıcı Tanısı Nedir?
Behçet hastalığı bir otoimmün hastalıktır. Yani bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırması anlamına gelir. Tekrarlayan yaralar şeklinde ağzınızda ve genital bölgede görülmektedir. Bu durum çoğunlukla hem kan damarlarının hem de gözlerin iltihaplanması ile ilişkilidir, ancak genellikle vücutta birçok farklı soruna neden olur.
Hastalık, ilk başta ilgisiz görülebilecek çok sayıda belirti ve semptomlara yol açabilir. Ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri ve lezyonları ve genital yaraları içerebilir.
Behçet hastalığının ayırıcı tanısını izah edelim...
Göz Tutulumu: Gözdeki iltihaplanma (üveit) tipik olarak her iki gözde kızarıklık, ağrı ve bulanık görmeye neden olur. Behçet hastalığı olan kişilerde durum gelip gidebilir.
Oral Ülser: Semptomlardan önce ortaya çıkar. Ağız içerisinde ağrılı, şiş, derin, yuvarlak veya oval lezyonlar oluşturur: Genelde beyaz veya sarı tabanlı etrafında kırmızı halka bulunur.
Genital Ülser: Oral lezyonlardan daha az görülebilirler ve ortalama %75 hastada görülür.
Deri Tutulumu: özellikle alt bacaklarda kırmızı, kabarık ve hassas nodüller geliştirir.
Otoimmün bir rahatsızlık olan Behçet hastalığının vücudumuzda yaptığı diğer tahribatlar hakkında bilgi vermek istiyorum.
Eklem tutulumu: Hastaların yaklaşık yarısında eklem tutulumu görülür. Şikayetler sadece ağrı şeklinde olabileceği gibi, söz konusu eklemde şişlik, sıcaklık artışı ve hareket kısıtlılığı (tıbbi adı ile artrit) şeklinde de olabilir. Şikayetler sadece tek bir ekleme sınırlı olabilir. Bazen de birkaç eklemi aynı anda tutar. Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Eklem şikayetleri hastalığın atak dönemlerinde daha belirgin olur ve genellikle 2–4 hafta içinde eklemde herhangi bir kalıcı hasar veya sakatlık bırakmadan iyileşir. Behçet hastalığında artritin eklem hasarıyla sonuçlanması çok nadirdir.
Nörolojik tutulum: Behçet hastalığında nadir de olsa nörolojik tutulum görülebilir ve baş ağrısı, his kusurları, çift görme, dengesizlik, konuşma ve yutma güçlüğü, bilinç bozukluğu gibi şikayetler gelişebilir.
Damar tutulumu: Kötüye gidişin bir göstergesi olabilir. Genelde vücutta büyük damarlar tutulur. En sık tutulanlar baldırdaki toplardamarlardır. Baldırlar şişer ve ağrılıdır. Ayrıca akciğer atardamarında iltihap sonucu kanlı balgam görülebilir.