Romatoid Artrit Hangi Eklemleri Etkiler ve Harabiyet Nasıl Başlar?
Bazı kesimlerde ömür boyu ilaç tedavisi önerilen fakat ilaç tedavisinin de tedavi etmeye değil hastalığı baskılamaya yönelik olan bir rahatsızlığı daha konu edindik. Romatoid Artrit (RA). Bu hastalık özellikle eklemlere karşı savaş açar ve zamanla eklemin kendisi ve eklem yüzlerindeki karşılıklı kemik dokularda harabiyet başlar.
Romatoid artrtitte daha çok küçük eklemler tutulsa da etkilenen her eklemin farklı bir dinamiği vardır. Örneğin ağırlık taşıyan diz ve ayak bileği gibi eklemler, romatizmaya ilaveten, bir de kilo etkisiyle daha çabuk hasar görürler.
Eğer hasta, bilek gücü ile geçimini sağlayan bir kişiyse, el bileklerindeki hasar daha hızlı olacaktır.
Bütün eklemleri tuttuğu bilinse de, bazı eklemlerin daha sık etkilendiğini belirtmemiz gerekir.
Romatoid artritteki eklem tutulumunun bazı temel özellikleri vardır:
- Hastalık sıklıkla simetrik olarak yani vücudumuzun iki taraf eklemlerinde de beraber başlar ve başlangıç genellikle yavaştır.
- Genellikle çok sayıda eklem tutulur.
- Sıklıkla el parmak eklemleri ve ayak parmak eklemleri ile başlar.
- El bilek, dirsek, omuz, ayak bilek ve diz eklemleri de sıklıkla etkilenirler.
- Hastalık nadiren eklem şişliği atakları şeklinde veya tek eklemde de başlayabilir.
- Sabahları veya hareketsiz kaldığımızda uzun süren tutukluk, hastalığın önemli bir özelliğidir.
- Elin kavrama yeteneği azalır, birlikte eklem ağrıları, sinir sıkışmaları görülebilir. Sinir sıkışması, özellikle de karpal tünel sendromu, bazen hastalığın en erken bulguları arasındadır.
Romatizma ve Ozon Tedavisi
Ozon tedavisi ile vücuda herhangi bir ilaç verilmez. Vücudun antioksidan ve antiinflamatuar dediğimiz sistemleri aktiflenir. Bu sayede vücut hastalıkla daha kolay baş edebilir hale gelir. Yukarıda bahsettiğimiz damarlarla ilgili dolaşım bozuklukları giderilir; dokuların daha iyi oksijenlenmesi sağlanır. Minör otohematerapi dediğimiz yöntem ile immun sistemin daha düzgün çalıştığına dair (immunomodulasyon) bilimsel veriler vardır. Bizim bu zamana kadar takip ettiğimiz romatizma hastalarının büyük bölümü ozon tedavisi ile ağrılarının azaldığını, uyku kalitelerinin arttığını ve kullandıkları ilaçları azalttıklarını ifade etmişlerdir. Ozon tedavisi hiçbir romatizmal ilacın kesilmesini gerektirmez, ilaç etkileşimi yoktur. Bilinen zararlı veya yan etkisi bulunmamaktadır.
Ozon tedavisinin bir başka yararı romatizmal hastalıklarda sıklıkla görülen duygu-durum bozuklukları, yılgınlık, depresyon, müzmin yorgunluk gibi şikâyetlere karşı ortaya çıkar. Pek çok romatizmal ilacın güçlü yan etkileri vardır. Bu yan etkilerden dolayı çoğunlukla böbrek ve karaciğerde etkilenme olur. Uzun süreli ve çok sayıda ilaç kullanan hastalarda ortaya çıkan böbrek ve karaciğer hasarına karşı ozon tedavisi koruyucu etkiler gösterir. Romatizmal hastalığı olan kişilerin kendilerini takip eden hekim ile görüşerek belirli aralıklarla ozon tedavisi almalarında yarar olduğu açıktır.