Uykusuzluk Sebebiyle Baş Ağrısı Olur Mu?
Yaşanan uykusuzluk, baş ağrısına yol açabildiği gibi, baş ağrısı da uykusuzluğa neden olabiliyor. Bu nedenle baş ağrısı şikayeti olan kişilerde uyku özelliklerinin, uyku şikayeti olan kişilerde ise baş ağrısının sorgulanması gerekiyor.
Uyku ve baş ağrısı birçok noktada neden ve sonuç ilişkileri ile kesişiyor. Azalan ya da uzayan uyku süreleri, uykuda diş gıcırdatma ve uyku apnesi sendromu olmak üzere birçok uyku sorunu baş ağrısına neden olabiliyor. Ağrı sırasında uyumak, ağrıyı geçirebiliyor ancak baş ağrısı uykuya dalmayı ve uykuyu sürdürmeyi zorlaştırabiliyor. Yetersiz ve kalitesiz uyku, ağrının tekrar başlamasına sebep olabiliyor.
Uykusuzluk nedir?
Uykusuzluk (insomnia), uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştıran ya da çok erken uyanmaya ve yeniden uykuya dönememeye neden olan yaygın bir uyku bozukluğudur. Uykusuzluk hastalığı olan insanlar, uyandıklarında kendilerini yorgun hissederler. Uykusuzluk sadece enerji seviyesi ve ruh halini değil, sağlığı, iş performansını ve yaşam kalitesini de azaltabilir. Sağlıklı bir yetişkinin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğu kişiden kişiye değişse de uzmanlar gecede yedi ila sekiz saatin yeterli olduğu görüşündendir.
Migren ve uykusuzluk
Birçok migren hastası hafta içi azalan, hafta sonu ise artan uyku süresi ile baş ağrısının tetiklendiğini biliyor. Beynin uyku-uyanıklık ritmini düzenleyen merkezi, migren ataklarının ritminden de sorumlu. Kronik migrende ise değiştirilebilir risk faktörleri içinde uyku da yer alıyor. Artan yaş ile birlikte migren-uyku ilişkisi daha da belirginleşiyor. 20 ile 30 yaş aralığında uyku ile ilişkili migren sıklığı yüzde 16 iken, 31 ile 40 yaş aralığında yüzde 27, 41 ile 50 yaş aralığında yüzde 38, 51 ile 60 yaş aralığında yüzde 45, 61 ile 70 yaş aralığında yüzde 58’e kadar çıkıyor.
Küme baş ağrısı nedir?
Küme baş ağrısı, özellikle genç erişkinlerde, erkeklerde ve sigara içenlerde daha sık görülüyor. Ağrı; tipik olarak tek taraflı, göz çevresinde ve çok şiddetli ancak kısa süreli oluyor. Baş ağrısının olduğu taraftaki gözde küçülme, yaşarma, kızarma, burunda tıkanma ve akma, yüzün yarısında şişme de eşlik edebiliyor. Bu ağrı atakları belirli dönemlerde peş peşe gelip kümeleşebileceği gibi devamlılık da gösterebiliyor. Ağrılar, sıklıkla sabah erken saatlerde - çalar saat baş ağrısı - ya da uykuya daldıktan bir saat sonra başlıyor.
Uyku apnesi sendromu ile küme baş ağrısı paralel gelişiyor
Küme baş ağrısı olan kişilerde uyku apnesi sendromu sıklığı, genel topluma nazaran daha fazla. Uyku apnesi sendromu ile küme baş ağrısı birbirini tetiklemesinden ziyade birbirine paralel gelişiyor. Uyku apnesi sendromunun tedavisi ile küme baş ağrıları da geriliyor. Günaydın baş ağrıları da denen sabah baş ağrılarının önemli bir nedeni, uyku apnesi sendromu. Bu nedenle sabah baş ağrısı olan kişilerin uyku özellikleri mutlaka irdelenmeli.
Uykusuzluk baş ağrısına sıkça neden olabilen bir durumdur. Uykuya dalma güçlükleri, sık uyanmalar, uykuyu sürdürememe ya da istenilen saatten erken uyanma uyku yoksunluğuna neden olabilir. Uyku yoksunluğu da daha cok iki taraflı, orta ya da hafif şiddette sıkıştırıcı gerilim tipi baş ağrılarına neden olabilir.
Uykusuzluk dışında;
- Uykuda diş gıcırdatma (Bruksizm)
- Uykuda anormal hareket ve davranışlar(parasomniler)
- Huzursuz bacak sendromu ve uykuda periyodik hareket bozukluğu gibi pek çok uyku bozukluğu da uyku kalitesini bozarak baş ağrılarına neden olabilmektedir.