Ailevi Akdeniz Ateşi Nedir?
Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) tipik olarak karın, göğüs veya eklemlerde ağrının eşlik ettiği tekrarlayan ateş ataklarına neden olan genetik bir hastalıktır. En sık Akdeniz ve Ortadoğu kökenli bireylerde görülür ve ilk ataklar tipik olarak çocuklukta başlar.
Hastaların yaklaşık %90'ında FMF atakları 20 yaşından önce başlamaktadır. Hastaların yaklaşık %75'inde ateş 10 yaşından önce ortaya çıkar.
Ailevi Akdeniz Ateşinin Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Ailevi Akdeniz Ateşinin ana semptomları, karın, göğüs veya eklem ağrısının eşlik ettiği tekrarlayan ateş ataklarıdır. Tüm çocuklar tüm semptomlara sahip olmayabilir ve semptomlar zamanla değişebilir. Ataklar genellikle bir ila üç gün sürer ve tedavi olmaksızın geçer. Çoğu çocuk epizodlar arasında sağlıklı görünür ve sağlıklı hisseder, ancak bazı çocuklar o kadar sık atak geçirirler ki tam olarak iyileşmezler veya düzgün büyümezler.
Ateş ataklarına eklem ağrısı eşlik edebilir. Genellikle, bir seferde yalnızca bir eklem etkilenir, en yaygın olarak bir ayak bileği veya diz. Eklem, çocuğun yürüyemediği kadar şişmiş ve ağrılı olabilir. Hastaların üçte birinde alt ekstremitelerde, genellikle ayak bileklerinde ve ayaklarda kırmızı döküntü olabilir. Genellikle eklem şişmesi 5-14 gün içinde düzelir, ancak bazen kronikleşebilir
Ailesel Akdeniz Ateşi ile Yaşamak
Bazı çocuklar, tüm yaşamları boyunca ilaç almayı gerektiren bir hastalıkla baş edebilmek için başlangıçta psikolojik desteğe ihtiyaç duyarlar. Sık görülen nöbetler, okula devam da dahil olmak üzere hem çocuğu hem de aile hayatını etkileyebilir, bu nedenle öğretmenlerin, sosyal hizmet uzmanlarının, özel öğretmenlerin ve diğer topluluk üyelerinin katılımı yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çoğu çocuk tedaviye uyum sağlar ve iyi kontrol edildiğinde FMF, normal bir eğitim ve üretken yetişkin yaşamına müdahale etmemelidir.