Egzamaya Bütüncül Yaklaşım
Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?
Egzama (atopik dermatit) ciltte kuru, pullu yama tarzında lezyonlara ve yoğun kaşıntıya neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır.
Cildin kaşınması, kırmızı kabarık noktalara, kalınlaşmış deriye ve cilt yüzeyinde açık kesiklere neden olabilir.
Yoğun kaşıntı hissi uykuyu zorlaştırır; yorgunluk, okulda ve işte kötü performans, günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmekte zorlanma ve genel olarak daha kötü yaşam kalitesi ile sonuçlanır.
Genetik ve çevresel faktörler egzamanın nedeni olarak gösterilmiştir: Yapılan araştırmalarda hastaların büyük bir kısmında kalıtsal olarak cildin üst tabakasını sağlamlaştıran bir proteinin eksik veya hatalı üretiminin olduğu, bu nedenle çevreden gelen alerjen maddelere karşı, diğer bireylere kıyasla, cildin daha geçirgen olduğu saptanmıştır.
Egzama her yaş ve cinsiyette insanı etkileyebilir. Egzama vakalarının çoğu çocukluk döneminde başlar, ancak yetişkin olarak ilk kez egzama gelişmesi mümkündür.
Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri
Egzamanın belirtileri kişiden kişiye değişmekle beraber, bebekler ve küçük çocuklarda lezyonlar genellikle dirsek, diz, kafa derisi ve yüz bölgelerinde görülür.
Daha büyük çocuklar ve yetişkinlerde ise genellikle eller, ayaklar, kol içleri ve dizlerin arkası lezyonların daha sık görüldüğü bölgelerdir.
Semptomlar şunları içerebilir
- Kuru, pullu lezyonlar
- Kuru bir cilt
- Ciltte kalınlaşma
- Deride su toplanması
- Ciltte kızarma ve şişlik
- Cilt renginde değişiklikler
- Duyarlılık ve hassasiyet
- Kaşıma esnasında ciltte olan yaralanmalar.
Sadece krem sürme ile tedavi edilemediği, kimyasal kremlerin semptomu baskılamaktan ileri gitmediği , kremlerin bırakıldığında şikayetlerin tekrarladığı bu hastalığın tedavisi ancak bütüncül yaklaşımla olabilir. Özetle Egzemanın oluşma sebepleri düşünüldüğünde;
- Bağırsak Flora Bozukluğu (candida mantarı, parazitler),
- Gıda intoleransı,
- Yanlış Beslenme,
- Ev tozu akarları,
- Geçirilmiş ayrılık travması,
- Kronik Stres,
- Ağır metaller(Amalgam dolgu),
- Toksik Yüklenme,
İlk akla gelenler olmalıdır.
Tedavi planında da vücudun arınma mekanizmaları desteklenerek bu sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Tedavide bağırsak florası dengelenmeli, lenf , böbrek, karaciğer ve safra detoks sistemi desteklenmeli, Psikoloji desteklenerek ruhsal dengeleme mutlaka sağlanmalı.
Kişiye göre tedavi şekli Uygulanmalı , önerdiğim terapiler:
- Fitoterapi
- Major ve Minör Otohemoterapi (ozon Terapi)
- Orthomoleküler Tıp (iv Glutatyon Terapisi, Yüksek doz C Vit, D vit,)
- Probiyotik takviyesi
- Kişiye özel beslenme Tedavisi
- Manyetik Frekans , Rezonans Terapileri