FMF Hastalığının Tedavisinde Amaç Nedir?
Ailevi Akdeniz Ateşi (Familial Mediterranean Fever; FMF); tekrarlayan yüksek ateş ile karın, akciğer ve eklemlerdeki ağrılarla kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır.
Genetik nedenlerle vücudun kendi kendine tetiklediği iltihaplı ataklarla seyreden Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı, otoenflamatuar bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Kısaca kalıtsal gen mutasyonu nedeniyle sebebi olmayan iltihabi durum oluşur ve bağışıklık sistemi bunla baş edemez. Ayrıca hastalıkla birlikte görülen Amiloidoz, proteinin dokuların dışında birikmesine yol açarak organlarda hasara neden olabilir.
Ailevi Akdeniz ateşi genellikle çocukluk döneminde teşhis edilir. Ülkemizde görülme sıklığı fazladır.
Belirtiler ataklar halinde 1-3 gün arası sürer.Hastaların %90'ında ilk atak 20 yaşından önce ortaya çıkar. Eklemleri tutan ertritik ataklar haftalarca veya aylarca sürebilir.
Tekrarlayan ateş, ağrı, vücudun zarla kaplı bölgelerinde karın, akciğer zarı, kalp zarı gibi tekrarlayan iltihaplanma atakları görülür. Bunlar ateşe eşlik edebilir, ateşsiz de olabilir. Bazı hastalarda cilt bulguları, kas ağrıları ortaya çıkabilir. Hastalığın temel özelliği tekrarlayan, ataklar halinde gelen, büyük olasılıkla ateş ve karın ağrısının eşlik ettiği tablodur.
Hastalar bazen uzun bir dönemi ataksız geçirebilirler. Tetikleyici etmenler genellikle bilinmemekle birlikte, enfeksiyonların ve stresin önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir.
Çocuk hastalar atak anında genellikle çok hasta görünür ve günlük aktivitelerini sürdüremezler. Ataklar çocuğu okuldan alıkoyacak kadar şiddetli olur.
Akdeniz Ateşinin Belirti ve Bulguları Şunlardır:
- Tekrarlayan ateş (38°C’ nin üzerinde)
- Tekrarlayan karın ağrısı, o kadar şiddetli olur ki apandistleri ya da safra kesesi ağrısı zannedilebilir. Kabızlığı takiben ishal
- Eklem problemleri (Eklem iltihabı-artrit)
- Göğüs ağrısı ve nefes daralması
- Özellikle dizlerinin altında ve ayaklarda kırmızı bir döküntü
- Testis torbasında şişme ve hassasiyet
- Takipler sırasında kanda iltihap oranlarının artması
Ateş ve karın ağrısından sonra en sık görülen bulgu ağrılı, acılı ve şişmiş eklem problemleridir. Ailesel Akdeniz Ateşi’ndeki eklem tutulumundan en çok ayak bileği ve dizler etkilenir. Daha sonra ise sırası ile kalça, el bileği, omuz ve dirsekler hastalığa katılabilir. Tutulan eklem oldukça şiş ve kızarık görünümlüdür.
Göğüs ağrısı ise çoğunlukla tek taraflıdır ve ateş ile birlikte gözlenir.
FMF Hastalığı yani Ailevi Akdeniz Ateşi ile ilgili hastalarıma verdiğim tavsiyeleri takipçilerimle de paylaşmak istedim. Malum tedavimize devam ederken bazı dikkat etmemiz gereken konularda var özellikle kış gelmişken.
Listeleyecek olursak;
- Düzenli uyku: düzenli uyku ve dinlenme fmf ataklarının şiddetini azaltmaya yardımcı olur.
- Düzenli egzersiz: hastalığın komplikasyonlarını minimuma indirebilmek için düzenli egzersiz oldukça önemlidir. Haftada en az 3 gün 45 dakikalık orta tempolu yürüyüşler öneriyorum.
- Sağlıklı beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme programı atak şiddetini ve sayısını düşürebilir.
- Çok soğuğa ya da çok sıcağa maruz kalmak eklemlerde oluşan iltihaplanmayı tetikler.
- Yeterli su tüketilmelidir.
- D vitamini eksikliği fmf hastalarında atakları arttırabilir. Hastanın ihtiyacına göre d vitamini desteklenmelidir.
- Dolaşım sistemini olumsuz etkileyen sigara gibi zararlı alışkanlıklar ve alkol, gazlı içecekler gibi toksin maddeler içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.,
Bitkisel ve diğer geleneksel tedavi yöntemleri FMF hastalığının seyrini değiştirmede önemli bir yere sahiptir