Gül Hastalığı Rozasea Tedavisi ve Türleri Neler?
Rosasea, genellikle ciltte en sık görülen yüzde iltihaplanma ve kızarıklık ile karakterize, bulaşıcı olmayan, tedavi edilebilir bir durumdur. Rosasea dört farklı tipte kategorize edilebilir:
Tip 1: Eritematotelanjiektatik Rosacea (ETR)
- Tip 1, en yaygın Rosacea türüdür ve eritem (cilt kızarıklığı), kızarma ve telenjiektazi (örümcek damarları) ile kategorize edilir. Tüm bu semptomlar, yüz bölgesine kan akışındaki artıştan kaynaklanır.
- Eritem, cildin herhangi bir kızarması için kullanılan bir terimdir ve güneş ışığı, alkol ve stres gibi faktörler tarafından tetiklenebilir.
- Yüz kızarması cilt kızarıklığından oluşur, ancak kızarmayı eritemden ayıran şey, cildin gözle görülür kızarıklığına ek olarak sıcaklık hissidir. Flushing, hızlı açılıp kapanması nedeniyle doğada kısa ömürlüdür. Bu semptomların her ikisi de yüze artan kan akışından kaynaklanır.
- 'Örümcek damarları' olarak da bilinen ETR'nin bir başka yaygın semptomu olan telenjiektazi, ciltte küçük kan damarlarının göründüğü bir durumdur.
- Tip 1 rozaseaya çoğunlukla yanma veya batma hissi de eşlik eder.
Bu belirtiler genellikle zararsız olsa da benlik saygısını etkileyebilir. Neyse ki tip 1 rozasea kremler, jeller ve losyonlar gibi topikal ilaçlarla tedavi edilebilir.
Tip 2: İnflamatuar Rosacea (Papulopüstüler)
Tip 2 Rosacea, papüller (kırmızı yumrular), püstüller (irin dolu noktalar) ve cildin kızarması ile ayırt edilir.
- Papüller, ciltte herhangi bir sıvı ile dolu olmayan kırmızı yumrulardır.
- Püstüller, irinle dolu şişliklerdir. Bu şişlikler sivilceye benzeyebilir, ancak sivilce olarak kabul edilmezler çünkü bu durum ciltte aşırı yağ üretiminden kaynaklanmaz.
- Tip 2 rosacea'ya yanma ve batma da eşlik edebilir.
Tip 3: Fimatöz Rosacea
Tip 3 Rosacea semptomları yüzdeki derinin kalınlaşmasını içerir. Gnathophyma, Rhinophyma ve Metophyma, yüzün farklı bölgelerindeki derinin kalınlaşmasını tanımlayan terimlerdir.
- Gnathophyma, çenenin kalınlaşmasını tanımlar.
- Metofima alnın kalınlaşmasını tanımlar.
- Rinofima, burnun kalınlaşmasını tanımlar.
- Ciltte kalınlaşma yanak ve/veya kulak derisi gibi diğer bölgelerde de görülebilir.
Burun derisinde kalınlaşma (Rhinophyma), Tip 3 rozaseanın en sık görülen semptomudur. Bazı tedaviler, fazla dokuyu çıkarmak için kullanılan lazerlerin kullanımını içerir.
Tip 4: Oküler Rosacea
Cildi etkileyen diğer tüm rozasea türlerinin aksine, oküler rozasea gözleri etkiler.
- Oküler rosacea hastaları, gözlerinin kuruduğundan veya gözlerinin sürekli sulandığından şikayet edebilirler.
- Bir kişinin gözünün görünümü kırmızı olabilir ve gözle görülür şekilde tahriş olabilir.
- Bazı insanlar görüşlerinin bulanık olduğunu hissedebilir.
- Oküler rozasea ayrıca göz kapaklarında iltihaplanma veya kist olarak kendini gösterebilir. Göz kapaklarının iltihaplanması, genellikle kuru göz semptomları olan hastalarda görülen blefarit olarak adlandırılır.
Sebebe yönelik bütüncül tıp yaklaşımıyla Bitkisel tedavi, Ozon Tedavisi, Glutatyon Tedavisi, Manyetik Frekans Tedavileri ile bu şikâyetlerinizden kurtulabilirsiniz...