Haşimato Hastalarında Lazer Tedavisi
Hashimato tiroidi, tiroit bezinin iltihaplanması sonucu oluşan, bağışıklık sisteminin bozukluğundan kaynaklanan bir endokrin sistem hastalığıdır. Vücudun normal şartlar altında vücuda yabancı maddelere karşı ürettiği antikorlar, bağışıklık sistemi ile beraber tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezinin iltihaplanmasına yani zarar görmesine yol açar. Böylece tiroid bezi işlevini yerine getiremez ve zamanla salgıladığı hormon düzeyi düşer. Ailesel geçişlidir ve çoğunlukla 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Haşimato Hastalığı (Hashimato) Belirtileri Nelerdir?
- En sık görülen Hashimato belirtileri şunlardır ancak yine de şikayetler kişiden kişiye farklılık gösterir.
- Guatr (Tiroid bezinin büyüdüğü iyi huylu hastalık)
- Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık,
- Depresif bir hal ve mutsuzluk,
- Üşüme
- Ellerde ve ayaklarda ödem,
- Terlemenin azalması,
- Ses kısıklığı,
- Kabızlık,
- Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı,
- Unutkanlık, konsantrasyon azalması,
- Kadınlarda adetlerin azalması veya yokluğu.
Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.
Haşimato Lazer Tedavisi (Fotobiyomodülasyon) Nedir?
Lazer tedavisi, organ spesifik bir otoimmün hastalık olan Hashimoto’da, azalmış olan tiroid fonksiyonlarını düzeltmek, ilaç dozlarını azaltmak ya da ilacı kesmek ve hastanın şikayetlerinirahatlatarak yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı yan etkisi olmayan etkili bir tedavi yöntemidir.
Bu tedavinin etki mekanizması tiroit dokusunun kanlanmasını fazlalaştırıp kronik enflamasyonunun (yangı) azalmasını sağlayarak hücrelerin hasar görmesini aza indirip hormon üretim kapasitesini fazlalaştırmaktadır.
Bütün bu tedavilerin bitiminden yaklaşık 1-3 ay sonra hayat kalitesinde artış, ilaç dozlarında azalma ve zamanla ilacın tamamen kesilmesi hedeflenmektedir. Bu tedavilerdeki amaç, uzun dönem ilaç kullanarak tembelleşen tiroit hücrelerinin mikrodsirkülasynunu arttırılarak yeniden faaliyete geçmelerini sağlamak ve ilaca gereksinimi azaltarak, aynı zamanda ilacın yan etkilerinden hastayı korumaktır.
Haşhimato’da lazer tedavisinden sonra,zamanla ilacın tamamen kesilmesi de mümkün olabilmektedir. Bu oran, birçok yayında %30-%70 arasında değişmektedir.
Haşimato Hastalığında Lazer Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Hashimoto tiroiditinde lazer tedavisi programına alınabilecek hastalar; tiroid antikorları(anti-TPO) yüksek olan ve/veya tiroid ultrasonunda tiroidit bulguları bulunan ve ilaç kullanmakta olan (tiroit hormonu) , T3,T4 ile TSH seviyeleri normal sınırlarda olan hastalardır. Özelikle, uzun süredir ilaç kullanmakta olan Haşimato hastalarında, lazer tedavisine başlamak doğru bir yaklaşımdır.
Hashimato’da lazer tedavisi; boynuna ışın tedavisi yapılmış olanlara, tiroid ameliyatı olanlara, tiroit kanseri olanlara , gebelere uygulanmaz.
Haşimato Hastalığında Lazer Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Lazer tedavisi 6 seans olarak planlanır. Günde 2 seans olmak üzere (bir saat ara ile) üç günde bitmektedir. Üç günde altı seans uygulanır.
Üç gün üst üste veya on gün içinde tamamlanacak şekilde uygulanmaktadır.
Lazerin ilk ve son günü antioksidan serumlar verilmektedir.
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hashimoto’da laser tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Tedavi sonrası otoimmun beslenme planı önerilir. Bitkisel tedavi ve vitaminler verilmişse, bunlar aksatılmadan alınmalıdırlar. Günlük düzenli yürüyüşler ve sporun düzenli bir şekilde yapılması (egzersiz) tavsiye edilir. Hasta sigara içiyorsa, bırakması önerilir. Yaklaşık olarak 3 ay sonra hasta T3,T4,TSH ve antikor testlerini yaptırarak, tedavisini yapan hekimle paylaşmalı ve rutin kontrollerine gitmelidir.
.