
Kilo Vermek İçin 20 Öneri
Tüketilen besinlerin içindeki gizli düşmanlar kilo almaya neden olarak başta obezite olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Yaşam biçiminizde yapacağınız birkaç değişiklikle hem sağlıklı hem de formda kalabilirsiniz.
Besinlerin içindeki kilo aldırıcılar
Toksik yağların vücudun tahammül edemeyeceği miktarlara ulaşması ve olmaması gereken yerde depolanması ile şişmanlık olarak belirttiğimiz noktaya varılmaktadır. Aşırı yemek yeme, hareketsizlik kilo almak için elbette ki en önemli faktörler; ancak besinlerin içindeki organizmanın tanımadığı şeker, yağ ve amino asitlerle dolu olması da önemli bir etkendir. Kısacası bunlar doğal değildir ve kilo probleminin asıl nedenini oluşturmaktadır.
Diyabetten, organ yetmezliklerine kadar pek çok ciddi tabloya neden olabiliyor
Çağın hastalığı olarak kabul edilen obezite, sağlığı bozacak düzeyde vücuttaki yağ miktarının artmasıyla karakterize bir sağlık problemi olarak ortaya çıkar. Obezite, tüm dünyada ve ülkemizde sağlık harcamalarını artıran, bireylerin yaşam konforunu düşüren ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının hareketsiz yaşam tarzı ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkan obezite, birçok sağlık sorununun da başlangıç noktasıdır. Uyku apnesi, astım, polikistik over sendromu, diyabet, hipertansiyon, safra kesesi hastalıkları, gut, karaciğer yağlanması, osteoartrit, düzensiz adet görme, solunum zorluğu, migren ve çeşitli kanser türleri bu sağlık sorunları arasındadır. Ayrıca aşırı kilo alımına bağlı olarak ortaya çıkan estetik yoksunluk nedeniyle psikolojik soruların da tetikleyicisidir.
Fazla kilo ile cilt yaşlanır deforme olur
Hücre içine giren toksinler kanser gibi hastalıklara giden yolu açmaktadır. Yağ depolarında istiflenen toksinler olduğu yerdeki dolaşımı bozmakta ve insülin, leptin, adiponektin, cinsiyet hormonları gibi hormonlara itaat etmemeye kadar bir dizi metabolik probleme yol açmaktadır. Zamanla bu durum daha da kötüleşerek kontrolden çıkmaktadır. Giderek daha da kilo alma ve vücudun deforme olmasının yanı sıra kırışıklıklar, lekeler ve selülit ortaya çıkmış, cilt sağlığı bozulmuş, yaşlanma hızlanmıştır.*
Fazla kilolardan korunmanın ipuçları:
- Öğünleri aceleye getirmeyin. İyi çiğneyin. Lokmalar arasında birkaç yudumdan fazla su içmeyin.
- Günlük kalorinin yüzde 80ini kahvaltı ve öğlen yemeğinde almaya çalışın, akşam yemeği sonrası atıştırmalardan kaçının.
- Akşam öğününü erken saatlerde planlayın.
- Doğal, geleneksel yöntemlerle beslenmiş hayvan eti ve yumurtasını tercih edin. Dana ve tavuk etini ızgara yerine güveçte pişirin.
- Sebze/meyve satın alırken bilinçli davranın. Kahvaltı dışında yemekle meyve tüketmemeye çalışın.
- Su tüketimini düzenleyin.
- Sağlıklı yağları sofranızdan eksik etmeyin. Zeytin yağı, keten tohumu yağı, çörek otu yağı, avakado yağı
- Pastörize günlük süt yerine fermente yoğurt ve kefir tercih edin.
- Salatalarınıza elma sirkesi, nar ekşisi ekleyin, cam şişede uygun miktarda turşu tüketin.
- Konserve, işlenmiş, hazır gıdaları bilinçli tüketin.
- Baharat tüketimine özen gösterin.
- Tatlandırıcıları kullanmaktan kaçının yerine stevia ekleyebilirsiniz.
- Egzersizi ihmal etmeyin.
- Kaliteli uyku uyumaya özen gösterin.
- Stresi nasıl yöneteceğinizi öğrenin.
- Güneşten yeterli derecede faydalanın.
- Tiroit hormonları, insülin düzeyi ve idrar pH’ınızı kontrol ettirin.
- Sağlıklı bir bağırsak florasını nasıl koruyacağınızı öğrenin.
- Vitamin D eksikliğinizi tamamlayın.
- Nefes Egzersizini günlük rutininize ekleyin.