Kırık Rehabilitasyonu Nasıl Yapılır?
Kırık, meydana getirdiği bölgede, ağrı ve ödeme sebebiyet verir. Ayrıca kırık sonrasında bölgede immobilizasyon olması kas atrofisine (zayıflamasına), eklem sertliğine, dolaşım bozukluğuna ve fonksiyon kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple uzman hekime gözüküp gerekli yönlendirmeler yapıldıktan sonra vakit kaybetmeden rehabilitasyona başlanmalıdır.
Kırıkta Fizyoterapinin Amacı:
- Travma almamış eklemlerin normal hareket ve fonksiyonunu korumak, devam ettirmek.
- Mümkün olan en kısa sürede kırık bölgesinde yeniden onarılmayı sağlamak ve hastayı günlük yaşamda bağımsız hale getirmek.
EGZERSİZLER
Tedavi sürecinin her aşamasında hastanın yapması gereken egzersizler fizyoterapisti tarafından belirlenir.
- Rom egzersizleri (eklem hareket açıklığı egzersizleri)
- Kuvvetlendirme egzersizleri (izometrik-izotonik-izokinetik kuvvetlendirme)
- Denge egzersizleri
- Propriosepsiyon egzersizleri
- Fonksiyonel iyileşmeye yönelik günlük egzersizler
MANUEL TEDAVİ TEKNİKLERİ
İlgili bölgeye uygulanan eklem veya yumuşak doku mobilizasyon teknikleri ve beraberinde masaj teknikleri ile ağrı azaltılıp iyileşme hızlandırma hedeflenir.
CİHAZ TEDAVİLERİ
Yüksek yoğunluklu lazer cihazı ile ilgili bölgede ödem azaltma ve dolaşım arttırmaya yönelik programlar uygulanır. Manyetik frekans cihazı ile manyetik alanın kırık iyileşmeyi hızlandıran etkisinden yararlanarak uygulama yapılır.
ENJEKSİYON TEDAVİLERİ
Hekimin uygun gördüğü hastaya ve önerdiği seans sayısında; nöralterapi, proloterapi, perinöral terapi, mezoterapi ve PRP teknikleri uygulanabilir.