Kronik Yorgunluk Sendromunda Ozon Tedavisi
Son dönemde kliniğimize başvuran kişilerde sıklıkla yorgunluk belirtileri ile karşılaşmaktayız.
Kronik yorgunluk; yeterli dinlenmeye rağmen kişinin devamlı kendisini yorgun hissetmesi, iş verimliliğinin düşmesi, isteksizliğinin artması ve sosyal hayatında mutsuzluk belirtilerinin süreklilik kazanmış olduğu kronik bir hastalıktır. Bu hastalık 30-50 yaş arası kadınlarda daha sık görülmektedir.
Kronik Stres, yoğun iş temposu, kendine zaman ayıramama, uyku kalitesinin bozulması, elektromanyetik kirlilik, sosyo-psikolojik yıpranmalar, beslenme düzensizliği, vitamin ve mineral eksiklikleri, asit-baz dengesizliği kişide bedensel ve ruhsal yorgunluk hali yaratır.
Bu durum hem vücudun bağışıklık sistemini yıpratır, dolaşım sisteminde mikrosirkülasyonu bozar.
Sonuçta kişinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak enerji dengesi zarar görerek performans düşüklüğü ve yorgunluğa sebep olur.
Nedenleri
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir. Yorgunluğun nedenleri araştırılırken doktorunuz tarafından tam kan testi, idrar tahlili, karaciğer enzimlerinin ölçülmesi ve tiroid fonksiyonlarının ölçümü gibi testler istenebilir.
Eğer altta yatan başka bir hastalık yorgunluğa sebep oluyorsa bir an evvel tedaviye başlanması önerilmektedir. Bunun dışından kronik yorgunluğu tetikleyen bazı sebepler aşağıdaki gibidir.
- Diyabet ve insülin direnci
- Böbrek üstü bezi problemleri
- Mineral ve vitamin eksiklikleri: D vitamini, B12 eksikliği
- Anemi (Kansızlık)
- HIV ve EBV gibi viral hastalıklar
- Romatizmal hastalıklar
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları
- Kolit gibi kronik bağırsak hastalıkları
- Depresyon ve anksiyete
- İş stresi
Belirtiler
Kronik yorgunluğun belirtileri ile yorgunluk belirtileri birbirine oldukça benzerlik göstermektedir ve ayrımı zordur. Yorgunluk dinlenme ile kısa süre içinde geçerken, kronik yorgunluk teşhisi konulabilmesi için genellikle belirtilerin en az 6 ay süreyle devam etmesi gerekir. Kişi yataktan kalktığından bile kendini dinlenmiş hissetmiyorsa, hafıza sorunları yaşıyorsa ve konsantrasyon bozukluklarıyla karşı karşıyaysa bu kronik yorgunluğun habercisi olabilir.
Aynı zamanda kronik yorgunluğu tetikleyen hastalıklarda klinik muayeneler sonucunda ortaya çıkabiliyor. Kronik yorgunluğu tetikleyen bazı hastalıklar ise; lenf bezleri, eklem hastalıkları, baş ağrısı ve konsantrasyon bozuklukları da kronik yorgunluğu önemli derecede tetikleyebiliyor.
Egzersiz ve gün içindeki koşuşturmadan kaynaklı yorgunluklar genelde dinlenme ve 6 ila 8 saat arasında iyi bir uyku ile geçer. Fakat kronik yorgunluk, dinlenmeye rağmen 24 saatten uzun bir süre devam eder ve bu durum tekrarlayan bir hal alarak 6 ay boyunca devam ederse mutlaka araştırılması gerekmektedir. Kronik yorgunluğun belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Konsantrasyon bozukluğu
- Unutkanlık
- Kas ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Eklem ağrıları
- Dinlendirmeyen uyku bozuklukları
- Enerji kaybı
- Bulantı
- Kendine, işine ve yaşama karşı negatif tutumlar, huzursuzluk
- Depresif bir ruh hali
- Günlük aktivitelerde gerileme
- En ufak bir fiziksel veya mental egzersiz sonrası kırgınlık, kötüleşme
- Uykudan yorgun kalkma
- Hiperaktivite
- Konuşma güçlükleri
- Bilinçte bulanıklık
- Ayağa kalkarken sersemlik veya baş dönmesi
- Yaygın kas ile eklem ağrıları şeklinde görülebilir.
Kronik Yorgunluk Sendromunda Ozon Tedavisi
Kronik yorgunluk sendromu; baş edilmesi çok zor olan farkına varıldığında dahi insanın yaşamından birçok şeyi götürebilecek bir hastalıktır. Ozon tedavisi yukarıda görülen tüm bulguların sona ermesinde son derece etkili bir tedavi yöntemidir.
Ozon tedavisi gören kişide; Fiziksel ve zihinsel olarak güç kazandırır, Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için yaygın mevsimsel hastalıklara karşı vücut direncini artırır, Uyku kalitenizin artar ve sabahları daha zinde uyanmaya başlar, Kas ve eklemlerde, bel ve boyun gibi bölgelerde görülen ağrı, sertlik, uyuşukluk, karıncalanma gibi fiziksel aktiviteyi kısıtlayan ve hastalık psikolojisine sokan şikayetleri ortadan kaldırır, cinsel istek ve performansta belirgin artış sağlar, stres ve yoğun baskıya karşı direnci artar. Kişinin özgüvenini artar, psikolojik bir rahatlama sağlar, kişiyi depresyondan korur.
Ozon tedavisi alan hastaların çoğunlukla ifade ettikleri “genel iyilik hali” bir çeşit “fizyolojik doping” tir ve bu etkiden en çok kronik yorgunluğu olan bireyler faydalanırlar.