Mide Bulantısı Nasıl Geçer? Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Mide Bulantısı Nedir? Kusma Nedir?
Mide bulantısı bir sorunun belirtisi ya da semptomudur. Mide bölgesinde huzursuzluk verici ve rahatsız edici bir duygudur. Mide bulantısı genellikle kusmanın ilk aşamasıdır. Kusmak ise mide içeriğinin zorla, gönüllü veya istemsiz olarak ağızdan dışarıya boşaltılmasıdır.
Birçok vakada asıl nedeni belirli olmakla birlikte, virüsler, sindirim sorunları, hamilelik veya hatta hoş olmayan bir koku gibi çok çeşitli nedenlerden dolayı tetiklenmesi mümkündür. Mide bulantısına nadir olarak karın ağrısı, ishal veya baş ağrısı eşlik edebilir. Bu durumda mutlaka tıbbi yardıma başvurulmalıdır.
Mide bulantısı neden olur?
Mide bulantısının pek çok farklı nedeni olabilir. İlk akla gelen mide hastalıkları olsa da her zaman mide bulantısının nedeni mide değildir. Çok ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceğinden doktor kontörlünde önlem alınmalıdır. İlk akla gelen mide bulantısı nedenleri şöyledir;
- Mide-bağırsak enfeksiyonları
- Gıda zehirlenmeleri
- Ani başlayan gastritler
- Mide hastalıkları
- Akut gastrit
- Araç tutmaları
- İlaç kullanımı (kemoterapi, ağrı kesiciler
- Alkol kullanımı
- Stres ve anksiyete
- Gebelik
- Vertigo, kulak çınlaması
- Migren
- Tansiyon ve şeker düşüklüğü
- Beyin tümörü
- Laktoz, Gluten vb gıda intoleransları,
- Çölyak hastalığı
Birçok nedene bağlı olarak gelişen mide bulantısı ardından gelen kusma hissiyle birleşince kişileri son derece huzursuz eder. Bulantıların ardında araba tutması, koku, stres ve hamilelik gibi hafif sebepler olduğu gibi, ciddi hastalıklar da olabilir. Ciddi hastalıkların habercisi olabilen mide bulantısına organik mide bulantısı da denir. Organik mide bulantılarının ardında; gıda zehirlenmesi, beyin tümörü, menenjit, vertigo, bağırsak iltihabı, reflü, migren, gastrit, ülser, apandisit vb. pek çok hastalık olabilmektedir.
Mide bulantısına ne iyi gelir?
Mide bulantısı yaşandığında öncelikle mutlaka doktora başvurmak önemlidir. Altta yatan ciddi bir neden saptanmazsa doktor önerilerine ek olarak bulantıyı hafifletmek için evde yapabileceğiniz bazı tedaviler de vardır. Mide bulantısına iyi gelen bu tedaviler bulantıya eşlik eden kusma, mide ağrısı gibi belirtilere de iyi gelecektir. Peki mide bulantısının tedavileri nelerdir?
Mide bulantısını ve kusmayı kontrol etmek için neler yapılabilir?' sorularına yanıt olarak mide bulantısına iyi gelen yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Açık havaya çıkıp, derin derin nefes almak, mide bulantısına iyi gelen şeyler arasındadır. Açık havada yapılan yürüyüşler sizi odaklandığınız mide bulantısından uzaklaştırır.
- Kolonya ya da size iyi hissettiren güzel ve ferahlatan kokular koklanabilir.
- Bulunduğunuz ortamda kötü kokular varsa oradan hemen uzaklaşın. Baskın kokular mide bulantısının en büyük tetikleyicisidir.
- Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun.
- Yemek yedikten sonra en az 30 dakika yatmayın. Bu aynı zamanda reflüyü de tetikler.
- Yavaş ve küçük lokmalar şeklinde yemek yenmelidir
- Yemek yedikten hemen sonra (yüzmek-koşmak v.b.) aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Zencefil
Zencefil, sindirim sistemi bozuklukları için son derece faydalı bir bitkidir, zira bulantıyı geçirmede çok etkili bileşenler içerir. Bu bileşenler sindirim fonksiyonunu düzenleyen ve teşvik eden özellikler barındırır. Özellikle taze zencefili dilimleyip üzerine kaynar su dökerek demledikten sonra içmek mide bulantısı ve ağrısına iyi gelir. Sindirim sorunları için taze zencefil yerine kuru toz zencefil de kullanılabilir.
Papatya Ve Rezene Çayı
Papatya veya rezene çayı da mide bulantısını geçirmede oldukça etkilidir. Çay yapıldıktan sonra tatlandırılarak ve küçük yudumlarla içilmelidir. Çok sıcak olmamalıdır ve mümkünse şeker yerine bal ile tatlandırılmalıdır.
Nane - Limon Çayı
Nane ile kabuğuyla birlikte dilimlenmiş limon çay yapılıp içilirse bulantıya iyi gelir. Fakat bazı kişilerde bu çayın kuvvetli aroması bulantıyı şiddetlendirebileceğinden kullanırken dikkat edilmelidir. Limon, sindirime yardımcı olduğu ve mideyi yatıştırdığı düşünülen, doğal bir bileşik olan sitrik asit içerir. Suya az miktarda limonu taze olarak sıkmak ve gün boyunca yavaşça içmek etkili olabilir. Bulantı kabızlıktan kaynaklanıyorsa, limon suyu ile ılık su içmek bireyin bağırsaklarını rahatlatabilir. Ancak limon asitli bir meyve olduğu için kısa bir süre içinde çok fazla kullanılırsa bulantıyı daha da kötüleştirebilir.
Nefes Egzersizi İle Rahatlamak
Hafif bulantı durumunda tercihen temiz havada derin nefes alıp vermek bulantının geçmesine yardımcı olabilir. Özellikle aşırı yemek yemek ya da alkol almaktan kaynaklanan bulantılar için bu yöntem oldukça faydalıdır.