Postür (Duruş) Bozuklukları Nelerdir? Nasıl Düzeltilir?
Postür yani duruş, kişinin otururken veya ayakta dururken vücudunun şeklini ifade eder. Vücudumuzun her yeri bir zincir sistemi gibi birbiri ile bağlantılıdır. Özellikle kol, bacak ve bel doğru bir kas ve iskelet dizilimi oluşturmak için aktif olarak çalışan bölgelerdir. Bu yapıların vücuda gereksinimi olan taşıma gücünü sağlayamaması nedeniyle oturma, yatma ve ayakta durma sırasında belirli bölgelerde şekil bozukluğu başlar. Oluşan bozukluklar vücudun normal pozisyonunu koruyamamasına neden olur ve postür bozukluğunun meydana gelmesine yol açar. Bir bölgede yanlış giden birşeyler olduğunda ise tüm vücut etkilenir.
Örneğin uzun süre kambur duran birini ele alalım; uzun süreli eğik duruşta kişinin omuzları zamanla öne doğru gider ve gögüs kafesine binen yük artar ve bu durum nefes almakta zorluk çekmesine neden olabilir, devamında öne duruşa bağlı karın kasları kısalır, sırt ve bel kasları buna aksi olarak uzar ve güçsüzleşir, uzayan ve güçsüzleşen bu kaslar yük taşımakta zorlanır ve bel ağrısına neden olabilir. Bu durum zamanla kalçalara, dizlere ve ayaklara binen yükü de artırır. Yani sırtta başlayan bir postür bozukluğu tüm kas iskelet sistemini etkilemiş olur.
Postür bozuklukları şu şekilde sıralanabilir;
- Kifoz (sırtta kamburluk)
- Hiperlordoz (artmış bel kavisi)
- Skolyoz (omurga eğriği)
- Bel düzleşmesi
- Boyun düzleşmesi
İyi bir postür (duruş) ile vücudun kas iskelet sistemini koordineli bir şekilde yönetebilmek, dengede kalmak veya duruş nedeniyle gelişen olası bir vücut ağrısını önleyebilmek mümkündür. İyi bir postürün temelinde kuvvetli bir core ve gövde vardır. Bu sebeple vücutta etkilenen bölgeyi tespit edip o bölgeye yönelik germe veya postür egzersizleriyle kombine kuvvetlendirme egzersizleri (core, sırt ve gövde kuvvetlendirme) ile çalışmak son derece önemlidir.
FZT. RABİA YELMER