Sağlıklı Yaşamın Sırrı Probiyotikler
Sağlıklı bir insanın vücudunda, hücre sayısının 10 katı kadar bakteri bulunur. Bu bakterilerin çoğunluğu sindirim sisteminde yaşar ve bu bakterilerden bir kısmı yararlı bir kısmı ise zararlı mikro-organizmalardır. Yararlı bakteriler olan probiyotikler yaşam tarzı, stres, yaş, antibiyotik kullanımı, hayvansal protein ağırlıklı beslenme, yeterli lifli gıda tüketmeme, enfeksiyona bağlı ishaller ve çeşitli inflamatuar hastalıklar sebebiyle azalabilirler. Bağırsak floramızdaki probiyotiklerin azalması pek çok hastalığa da davetiye çıkarır.
Probiyotik terimini ilk kullanan Alman bakteriyolog ve besin bilimcisi Werner Georg Kollath’dır .
Yoğurt ve probiyotikler konusunda en önemli bilimsel çalışmalar immünolojik çalışmalarıyla Nobel tıp ödüllü (1908) bilim adamı Ilya Metchnikoff tarafından yapılmıştır. Yoğurdu ilk bulanların orta asya kültüründen oldukları söylenebilir. Yoğurt sözcüğü, yoğun sıfatı ve yoğunlaştırmak fi ilinden geldiği belirtilir ve Türkçe bir kelimedir.
Tarihte Hipokrattan başlayarak, Galen, Pilinus, İbni Sina, El-Beyruni yoğurdu ilaç gibi kullanmışlardır. Birinci dünya savaşındaOsmanlı topraklarından İspanya’ya göç eden Dr. İzak Karasu yoğurdu Avrupada ilaç olarak kullanmış, “Danone” markası ile eczanelerde satılmasını sağlamıştır.
Erişkin kolon mikrofl orasında 500 kadar farklı türde bakteri vardır, bunun %99’unu 30-40 çeşit tür oluşturmaktadır. Son zamanlarda mikrofl ora yerine mikrobiota terimi kullanımı yeğlenmektedir
Probiyotiklere Neden İhtiyacımız Var?
Probiyotik kelime anlamı olarak “yaşam için iyi” demektir. Sindirim sistemimizde 7/24 çalışan probiyotikler, öncelikle yediğimiz her şeyi iyi – kötü olarak ayırarak ihtiyacımız olan maddelerin emilimini sağlayıp toksik, alerjik ve zararlı maddelerin atılımını hızlandırırlar. Probiyotik eksikliği sonucunda ise aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalabiliriz:
- Kanserli hücre sayısında artış
- Alerjik reaksiyonlara dirençsizlik
- Kabızlık
- Gaz ve şişkinlik
- İshal
- Bağışıklık sisteminde zayıflık ve dolaylı olarak virüslere açıklık
- Tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar
- Stres
- Bağırsak hassasiyeti
Bağırsak florasının bozulmasının başlıca nedenleri
- Karbonhidrattan zengin gıdalar
- Rafine gıdalar
- Çeşitli toksinler
- Antibiyotikler
- Sezaryenle doğumlar
Sindirim Sistemimizdeki Faydalı Bakteri (Probiyotik) Miktarını Nasıl Arttırabiliriz?
Doğal probiyotikler olan fermente gıdaların başında pastörize edilmemiş doğal ayran ve peynirler, kefir içeren yoğurtlar, evde yapılmış turşular ve zeytinler gelmektedir. Yüksek probiyotik kaynağı olan bu gıdalara ulaşma imkanınız yok ise toz ya da kapsül halinde satılan probiyotikler hayatınızı kolaylaştırabilir.
Probiyotiklerin Etkileri:
1. Barsak epitel hücrelerinin büyümesini teşvik eder
2. Enteropatojenler ve bunların toksik maddelerinden korunma sağlar
3. Özellikle karbonhidrat ve protein sindirimine yardımcı olur
4. Gaita özelliklerini belirler (%60 flora bakterileridir)
5. Fonksiyonel ve infl amatuvar bağırsak hastalıklarında etkileri vardır.
6. Mineral absorpsiyonunu düzenleyici etkileri
7. Vitamin üretimi(özellikle K2) ve emilimi
8. İmmün sistem regülasyonu ve antikor üretimi üzerindeki etkileri
9. Allerjik ve cilt hastalıkları üzerinde etkileri
10. Kan lipid düzeyleri üzerinden kardiyovasküler hastalıklara etkileri
11. Barsak sisteminden gelecek toksinlerin azaltılması ile hepatoensefalik etkileri
12. İmmun sistem ve epitelyum gelişimi kontrolü ile kanserden koruyucu etkileri
Bağırsaklarınızın ikinci beyniniz olduğunu ve vücudunuzun işleyen en mükemmel mekanizmalardan biri olduğunu unutmayın. Sağlıkla kalın!