Sigara Bırakmanın Kolay Yolu
Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan ‘’sigara tüketimi’’ insan ve çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bilinmesine rağmen, gelişmekte olan ülkelerde maalesef sigara kullananların sayısı hergeçen gün artmaktadır. Bu nedenle; 1987 yılından buyana Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) üye ülkelerde ve de ülkemizde, sigaranın zararlarına dikkat çekmek için, ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak belirlenmiştir.
‘150 milyon kişinin sağlığı tehlikede’
Yapılan araştırmalara göre 2000-2024 yılları içerisinde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin ediliyor.
Sigara içinde en tehlikelileri arsenik (fare zehiri), benzin, kadmiyum (akü metali), hidrojen siyanid (gaz odaları zehiri), toluen (tiner), amonyak ve propilen glikol olmak üzere 4000’in üzerinde kanserojen ve toksik madde bulunmaktadır. Sonuç olarak ciğerlerimizde katran (asfalt) oluşmaktadır.
Sigaranın fiziksel zararları nelerdir?
1)SİGARANIN SOLUNUM SİSTEMİNE ZARARLARI
Sigara dumanındaki maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara neden olur, bronşları tahriş eder ve enfeksiyon eğilimini arttırır. Solunum yollarının kendi kendini temizleme mekanizmasına zarar verir. Düzenli sigara içen bireylerde solunum güçlüğü, kronik öksürük ve balgam şikâyetlerine sıklıkla rastlanır. Büyüme çağını tamamlamamış gençlerin sigara içmesi normal akciğer büyümesini yavaşlatır. Aynı zamanda kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) önde gelen nedenidir. Avusturya'da KOAH'lı kişilerin %90'ı sigara içenler veya eskiden sigara içip bırakanlardan oluşmaktadır.
2) KALP DAMAR SİSTEMİNE ZARARLARI
Sigara içmek, damar sertliğinin önlenebilir en önemli nedenlerinden biridir. Sigara kan damarlarında kan akışını engelleyen zararlı plak oluşumu ve damar tıkanıklığına zemin hazırlar. Kanın oksijen içeriğini azaltır ve bu yolla tüm organların oksijenlenmesini etkiler. Sigara ayrıca kanda zararlı kolesterol olan LDL seviyelerinin artmasına neden olur ve fazla LDL yaralanan damar duvarlarına yerleşir. Bu, damarlardaki arteriosklerotik plak oluşumunu ve daralmaları kolaylaştırır.
Sonuç olarak kalp krizi, felç veya periferik arter hastalığına yakalanma oranı önemli ölçüde artar. Kalp krizi geçirme riski, sigara içenlerde içmeyenlerden yaklaşık iki kat daha fazladır.
3) SİGARANIN CİLT SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Sigara içenlerin ciltleri gri, soluk ve sağlıksız bir görünüme sahiptir. Nikotin, cilde giden kan dolaşımını zayıflatarak cilt sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sigara dumanı ayrıca cilt hücrelerine zarar veren maddeler içerir. Sonuç olarak cilt incelir, elastikiyetini kaybeder, erkenden kırışır ve yaşlanır. Sigara içmek aynı zamanda egzama veya sivilce gibi cilt sorunlarında artışa neden olur.
4) SİGARANIN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Tütün dumanında bulunan katran dişlerde sararmaya ve hoş olmayan kahverengi lekelere neden olur. Sigara içmek, ağız boşluğunu bazı bakterilerin üremesi için elverişli hale getirir. Çoğalan bakteriler ağız kokusunu ve diş çürüklerinin yanı sıra erken diş kaybına neden olabilecek diş eti hastalıklarına sebep olur. Sigara nedeniyle diş etlerine giden kan akımında azalma ve bağışıklık sisteminde baskılama da dış eti problemlerinin oluşumunu hızlandırır.
5)SİGARANIN BEYNE ZARARLARI
Sigara damar sertliğine yol açarak beyin fonksiyonunu olumsuz yönde etkiler. Sigara içenlerde inme ve beyin kanaması riski artmıştır. Sigara içenlerin, beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması sonucu ölüm riskleri içmeyenlerden iki kat fazladır. Sigara içmek hafızayı zayıflatır, öğrenmeyi ve mantıklı düşünmeyi olumsuz yönde etkiler. Sigara kullananlarda depresyon ve alzheimer riski de artmıştır.
Sigaranın cinsel zararları nelerdir?
Düzenli sigara içmek, erektil disfonksiyon için bir risk faktörüdür (erkeğin erektil disfonksiyonu). Vasküler hasar ve buna bağlı olarak penise kan akışının azalması erektil disfonksiyonun nedenidir. Sigara içen erkeklerde ayrıca sperm kalitesi de zarar görür.
Kadınlarda, sigara içmek östrojen dengesini etkiler. Sigara kadınlarda kısırlık, genital herpes ve rahim ağzı kanseri riskinde artışa neden olur. Hormonal doğum kontrol ilaçları ile birlikte sigara kullanmak tromboz ve kardiyovasküler hastalık riskinde artışa yol açar.
‘’Sigaranın zararlarını biliyorum ama bırakamıyorum.’’ diyorsanız,
Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu...
Biorezonans terapileri fizyolojik bağımlılığa bağlı yoksunluk krizini ortadan kaldırdığı için, sigaranın rahat bırakılabilmesine destek verir. Biorezonans aleti ile meydana getirilen terapi için genelde tek seans yeterlidir. Biorezonans sigara bırakma seansı için rezonans makinesi ile meydana getirilen terapide vücudun yeni duruma uyumu açısından ilk 72 saat çok önemlidir. Fakat bu sürede şiddetli sigara arzusunun oluşması beklenmez.
Tek seansta sigarayı bırakmak istiyorsanız biorezonans terapileri ile tanışın.
Biorezonans ile sigara bırakma terapisi ondan sonra vücut nikotini unutmaktadır. Terapinin sonrasında eski alışkanlıkla şahıs sigara içmeye kalksa bile vücut sigara dumanından rahatsız olmaya başlar ve kişi eskiden sigaradan almış olduğu hazzı ve tadı alamamaya başlar. Sigara içmek anlamını yitirir ve kişide bulunan fizyolojik arzu ortadan kalkar.