Tiroid Nedir? Ameliyatsız Tiroid Tedavisi
Tiroid nedir?
Tiroid bezi, boynun ön kısmında yer alan ve soluk borusunun (trakea) etrafına sarılı küçük bir organdır. Kelebek şeklindedir, ortası daha küçüktür ve boğazınızın yanından uzanan iki geniş kanadı vardır.
*Kliniğimizde tiroid hastalığı tedavisi sağlanmaktadır. Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Tiroid bir bezdir. Vücudunuzun her yerinde, vücudunuzun belirli bir şeyi yapmasına yardımcı olan maddeleri yaratıp saldıkları bezleriniz var. Tiroidiniz, vücudunuzun birçok hayati işlevini kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar üretir.
Tiroid ne yapar?
Tiroidinizin vücudunuzda yapacak önemli bir işi vardır: metabolizmayı kontrol eden tiroid hormonlarını serbest bırakmak ve kontrol etmek. Metabolizma, vücudunuza aldığınız besinlerin enerjiye dönüştüğü bir süreçtir. Bu enerji, vücudunuzun birçok sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için tüm vücudunuzda kullanılır. Metabolizmanızı bir jeneratör gibi düşünün. Ham enerjiyi alır ve daha büyük bir şeye güç sağlamak için kullanır.
*Kliniğimizde tiroid hastalığı tedavisi sağlanmaktadır. Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Tiroid metabolizmanızı birkaç spesifik hormonla kontrol eder - T4 (tiroksin, dört iyodür atomu içerir) ve T3 (triiyodotironin, üç iyodür atomu içerir). Bu iki hormon tiroid tarafından üretilir ve vücut hücrelerine ne kadar enerji kullanacaklarını söylerler. Tiroidiniz düzgün çalıştığında, metabolizmanızın doğru hızda çalışmasını sağlamak için doğru miktarda hormon sağlar. Hormonlar kullanıldıkça, tiroid yenilerini oluşturur.
Bunların hepsi hipofiz bezi adı verilen bir şey tarafından denetlenir . Kafatasının merkezinde, beyninizin altında bulunan hipofiz bezi, kan dolaşımınızdaki tiroid hormonlarının miktarını izler ve kontrol eder. Hipofiz bezi vücudunuzda tiroid hormonlarının eksikliğini veya yüksek hormon düzeyini algıladığında, kendi hormonu ile miktarları ayarlayacaktır. Bu hormona tiroid uyarıcı hormon (TSH) denir. TSH tiroide gönderilecek ve tiroide vücudun normale dönmesi için ne yapılması gerektiğini söyleyecektir.
Tiroid hastalığı nedir?
Tiroid hastalığı, tiroidinizin doğru miktarda hormon üretmesini engelleyen tıbbi bir durum için kullanılan genel bir terimdir. Tiroidiniz tipik olarak vücudunuzun normal şekilde çalışmasını sağlayan hormonlar üretir. Tiroid çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde, vücudunuz enerjiyi çok hızlı kullanır.
*Kliniğimizde tiroid hastalığı tedavisi sağlanmaktadır. Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Buna hipertiroidizm denir. Enerjiyi çok hızlı kullanmak sizi yormaktan daha fazlasını yapar - kalbinizin daha hızlı atmasına, çabalamadan kilo vermenize ve hatta gergin hissetmenize neden olabilir. Diğer taraftan, tiroidiniz çok az tiroid hormonu üretebilir. Buna hipotiroidizm denir. Vücudunuzda çok az tiroid hormonu olması sizi yorgun hissettirebilir, kilo alabilirsiniz ve hatta soğuğa tahammül edemeyebilirsiniz.
Bu iki ana bozukluğa çeşitli koşullar neden olabilir. Ayrıca ailelerden de geçebilirler (miras yoluyla).
Tiroid hastalığından kim etkilenir?
Tiroid hastalığı herkesi etkileyebilir - erkekler, kadınlar, bebekler, gençler ve yaşlılar. Doğumda mevcut olabilir (tipik olarak hipotiroidizm) ve yaşlandıkça gelişebilir (genellikle kadınlarda menopozdan sonra).
*Kliniğimizde tiroid hastalığı tedavisi sağlanmaktadır. Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Tiroid hastalığı çok yaygındır ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 20 milyon insanda bir tür tiroid bozukluğu vardır. Bir kadına, bir erkeğe göre tiroid hastalığı teşhisi konma olasılığı yaklaşık beş ila sekiz kat daha fazladır.
Aşağıdaki durumlarda tiroid hastalığı geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir:
- Ailede tiroid hastalığı öyküsü varsa
- Tıbbi bir durumunuz varsa (bunlar pernisiyöz anemi, Tip 1 diyabet, birincil adrenal yetmezlik, lupus, romatoid artrit, Sjögren sendromu ve Turner sendromunu içerebilir).
- Özellikle kadınlarda 60 yaş üstü.
- Geçmişte bir tiroid rahatsızlığı veya kanseri (tiroidektomi veya radyasyon) için tedavi gördüyseniz.
Tiroid hastalığına ne sebep olur?
Tiroid hastalığının iki ana tipi hipotiroidizm ve hipertiroidizmdir. Her iki duruma da tiroid bezinin çalışma şeklini etkileyen diğer hastalıklar neden olabilir.
Hipotiroidizme neden olabilecek durumlar şunları içerir:
- Tiroidit : Bu durum tiroid bezinin iltihaplanmasıdır (şişmesi). Tiroidit, tiroidinizin ürettiği hormon miktarını azaltabilir.
- Hashimoto tiroiditi : Ağrısız bir hastalık olan Hashimoto tiroiditi, vücut hücrelerinin tiroide saldırıp zarar verdiği otoimmün bir durumdur. Bu kalıtsal bir durumdur.
- Doğum sonrası tiroidit : Bu durum kadınların %5 ila %9'unda doğumdan sonra görülür. Genellikle geçici bir durumdur.
- İyot eksikliği : İyot, tiroid tarafından hormon üretmek için kullanılır. İyot eksikliği, dünya çapında birkaç milyon insanı etkileyen bir sorundur.
- Çalışmayan bir tiroid bezi : Bazen, tiroid bezi doğumdan itibaren düzgün çalışmaz. Bu, 4.000 yenidoğanda yaklaşık 1'i etkiler. Tedavi edilmezse, çocuğun gelecekte hem fiziksel hem de zihinsel sorunları olabilir. Tüm yenidoğanlara hastanede tiroid fonksiyonlarını kontrol etmek için tarama kan testi yapılır.
- Hipertiroidizme neden olabilecek durumlar şunları içerir:
- Graves hastalığı : Bu durumda tüm tiroid bezi aşırı aktif olabilir ve çok fazla hormon üretebilir. Bu sorun aynı zamanda yaygın toksik guatr (büyümüş tiroid bezi) olarak da adlandırılır.
- Nodüller : Hipertiroidizm, tiroid içinde aşırı aktif olan nodüllerden kaynaklanabilir. Tek bir nodül, otonom işleyen toksik tiroid nodülü olarak adlandırılırken, birkaç nodül içeren bir bez, toksik multi-nodüler guatr olarak adlandırılır.
- Tiroidit : Bu hastalık ya ağrılı olabilir ya da hiç hissedilmeyebilir. Tiroiditte, tiroid orada depolanan hormonları serbest bırakır. Bu birkaç hafta veya ay sürebilir.
- Aşırı iyot : Vücudunuzda çok fazla iyot (tiroid hormonları yapmak için kullanılan mineral) olduğunda, tiroid ihtiyacı olandan daha fazla tiroid hormonu üretir. Bazı ilaçlarda (amiodaron, bir kalp ilacı) ve öksürük şuruplarında aşırı iyot bulunabilir.
*Kliniğimizde tiroid hastalığı tedavisi sağlanmaktadır. Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Tiroid hastalığının belirtileri nelerdir?
Tiroid hastalığınız varsa yaşayabileceğiniz çeşitli belirtiler vardır. Ne yazık ki, bir tiroid rahatsızlığının semptomları genellikle diğer tıbbi durumların ve yaşam evrelerinin belirtilerine çok benzer. Bu, belirtilerinizin bir tiroid sorunuyla mı yoksa tamamen başka bir şeyle mi ilgili olduğunu bilmeyi zorlaştırabilir.
Çoğunlukla, tiroid hastalığının semptomları iki gruba ayrılabilir - çok fazla tiroid hormonu (hipertiroidizm) ile ilgili olanlar ve çok az tiroid hormonu ile ilgili olanlar (hipotiroidizm).
Aşırı aktif bir tiroidin (hipertiroidizm) belirtileri şunları içerebilir:
- Anksiyete, sinirlilik ve sinirlilik yaşamak.
- Uyumakta güçlük çekiyorum.
- Kilo kaybetmek.
- Büyümüş bir tiroid bezine veya guatre sahip olmak .
- Kas zayıflığı ve titreme olması.
- Düzensiz adet dönemleri yaşamak veya adet döngünüzün durması.
- Isıya karşı hassas hissetmek.
- Görme sorunları veya göz tahrişi olması.
Az aktif bir tiroidin (hipotiroidizm) belirtileri şunları içerebilir:
- Yorgun hissetmek
- Kilo almak.
- Unutkanlık yaşamak.
- Sık ve ağır adet dönemlerine sahip olmak .
- Kuru ve kaba saçlara sahip olmak.
- Boğuk bir sese sahip olmak.
- Soğuk sıcaklıklara karşı tahammülsüzlük yaşamak
Tiroid hastalığı nasıl teşhis edilir?
Bazen tiroid hastalığını teşhis etmek zor olabilir çünkü semptomlar diğer durumlarınkilerle kolaylıkla karışabilir. Hamileyken veya yaşlandığınızda benzer semptomlar yaşayabilirsiniz ve bir tiroid hastalığı geliştirirken yaşarsınız. Neyse ki, belirtilerinizin bir tiroid sorunundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemenize yardımcı olabilecek testler var. Bu testler şunları içerir:
- Kan testleri.
- Görüntüleme testleri.
- Fiziksel sınavlar.
- Kan testleri
Bir tiroid problemini teşhis etmenin en kesin yollarından biri kan testleridir. Tiroid kan testleri, kanınızdaki tiroid hormonlarının miktarını ölçerek tiroid bezinizin düzgün çalışıp çalışmadığını anlamak için kullanılır. Bu testler, kolunuzdaki bir damardan kan alınarak yapılır. Aşağıdakilere sahip olup olmadığınızı görmek için tiroid kan testleri kullanılır:
- Hipertiroidizm
- Hipotiroidizm
Tiroid kan testleri, hiper veya hipotiroidizm ile ilişkili tiroid bozukluklarını teşhis etmek için kullanılır. Bunlar şunları içerir:
- Tiroidit
- Graves hastalığı.
- Hashimoto hastalığı.
- Guatr
- Tiroid nodülü
- Tiroid kanseri
Tiroid hastalığı nasıl tedavi edilir?
Hedefimiz, tiroid hormonu seviyenizi normale döndürmektir. Bu, çeşitli şekillerde yapılabilir ve her bir özel tedavi, tiroid durumunuzun nedenine bağlı olacaktır.